În căutarea celei mai bune soluții de a limita emisiile poluante BMW mizează pe electrificare, dar nu elimină posibilitatea utilizării hidrogenului. De altfel, conform Automotive News Europe, Oliver Zipse, CEO-ul companiei germane, a anunțat în cadrul adunării anuale a acționarilor companiei că BMW va produce în 2022 o serie limitată a modelului X5 care va fi propulsată cu ajutorul celulelor de hidrogen.
În acest context, BMW rămâne printre puținii producători auto care, pe lângă o electrificare accelerată a gamei încearcă și dezvoltarea tehnologiei alternative a propulsiei cu hidrogen. Pe lângă faptul că oferă perspectiva unor emisii inofensive eliminând doar apă, celulele de hidrogen oferă o autonomie mai mare decât mașinile 100% electrice. Din nefericire însă, infrastructura de alimantare este foarte redusă în prezent, acest detaliu împiedicând o adoptare pe scară largă a acestei tehnologii. Totodată, lipsa de informare a potențialilor clienți în privința propulsiei cu hidrogen îi face să se teamă de aceasta.
Grupul bavarez BMW nu este singurul care țintește o viitoare impunere a hidrogenului ca sursă alternativă de alimentare pentru mașini. În decembrie anul trecut Toyota – grup nipon care are o alianță cu BMW pentru dezvoltarea acestei tehnologii – a dezvăluit o variantă modernizată a modelului Mirai, alimentat de asemenea cu celule de hidrogen.
Honda și Hyundai au dezvoltat, de asemenea, modele cu pile de combustibil, în timp ce Jaguar Land Rover (JLR) a anunțat la începutul lui 2021 că investește în dezvoltarea pilelor de hidrogen. Compania britanică deținută de indienii de la Tata Motors va trimite chiar anul viitor pe șoselele din Insulă câteva prototipuri care vor utiliza celule de hidrogen.
În aceeași adunare generală a acționarilor, Oliver Zipse a detaliat modul prin care compania va evita emisii de peste 200 de milioane de tone de CO2 până în 2030. Acest lucru este echivalent cu de peste 20 de ori emisiile de CO2 anuale ale unui oraş cu peste un milion de locuitori, precum München. Pentru a realiza acest lucru, BMW Group îşi reduce amprenta de carbon a automobilelor pe tot parcursul ciclului lor de viaţă – de la extracţia materiei prime, trecând prin producţie şi faza de utilizare, până la reciclarea la sfârşitul vieţii. Mai mult, utilizarea de mai puţine resurse va fi una dintre priorităţi.
„O maşină ecologică nu este creată numai prin utilizarea energiei verzi. Trebuie să proiectăm automobilele noastre pentru dezvoltare durabilă încă din prima zi de dezvoltare, reducând cantitatea de material folosit pentru fabricarea lor şi, mai presus de toate, planificând reutilizarea şi reciclarea de la bun început. În faţa creşterii preţurilor materiilor prime, acesta nu este doar un imperativ de mediu, ci şi unul de afaceri. Tehnologia necesară este deosbit de complexă. De aceea vrem să deschidem calea către economia circulară şi să jucăm un rol de pionierat. Lucrăm deja la cote pentru utilizarea materialului secundar la «Neue Klasse», care sunt atât concrete, cât şi ambiţioase pentru a îndeplini standardele noastre înalte”, a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG.