Documentaţia privind procedura EIA a fost depusă la Ministerul Mediului din Bulgaria la 31 octombrie 2012. De asemenea, în 2012, Nabucco a anunţat finalizarea procesului de obţinere a autorizaţiilor EIA pentru sectorul ungar, ultimele patru autorizaţii fiind obţinute în luna iunie.
„Nabucco este foarte avansat în Bulgaria şi felicităm echipa locală pentru acest nou pas în dezvoltarea proiectului. Nabucco se angajează să respecte cele mai bune practici în conformitate cu reglementările naţionale şi internaţionale, să colaboreze cu toate părţile implicate pentru a se asigura că reprezintă o soluţie câştigătoare pentru ambele părţi în ţările de tranzit”, a declarat directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline GmbH, Reinhard Mitschek.
Depunerea documentaţiei EIA reprezintă începutul procesului legal privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în Bulgaria. În urma unei analize a autorităţii competente, Nabucco (reprezentat în Bulgaria de compania sa naţională) va integra evaluările rezultate în urma consultărilor. Următorul pas va fi organizarea de consultări publice de-a lungul traseului, după care cererea va fi retrimisă autorităţilor pentru decizia finală.
Conexiune de gaze naturale din Regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu către peste 500 de milioane de potenţiali clienţi din Europa, Nabucco este proiectul de referinţă din Coridorul Sudic. Consorţiul Nabucco continuă să colaboreze îndeaproape cu consorţiul Shah Deniz II şi Conducta de Gaze Trans-Anatoliană (Trans-Anatolian Gas Pipeline – TANAP) şi îşi menţine convingerea că oferă cea mai bună soluţie de a atrage noi surse de aprovizionare şi de a le transporta către marile pieţe europene de consum.
Proiectul Nabucco este un consorţiu din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Proiectul are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia.