Nabucco West a fost selectat ca rută de export pentru gazele azere către Europa

Conducta de gaze Nabucco West, varianta scurtată a gazoductului Nabucco, a fost selectată de către grupul BP şi partenerii săi la exploatarea Shah Deniz din zona Mării Caspice ca rută de export pentru gazele azere către Europa, decizia finală urmând să fie luată anul viitor, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 28 iun. 2012, 14:44
Nabucco West a fost selectat ca rută de export pentru gazele azere către Europa

„Proiectul Nabucco West, cu o rută pornind de la graniţa turco-bulgară până la Baumgarten, în Austria, a fost selectat ca singura opţiune pentru exporturile de gaze de la exploatarea Shah Deniz 2 către Europa Centrală”, se arată într-un comunicat al BP.

Dezvoltarea proiectului South East Europe Pipeline (SEEP), condus de BP, care a fost discutat de partenerii de la Shah Deniz în colaborare cu Bulgaria, România şi Ungaria, va fi oprită, potrivit BP.

În februarie, conducta Trans-Adriatică (TAP) fusese selectată pentru o rută sudică, în detrimentul proiectului concurent Interconnector Turcia-Grecia – Italia (ITGI).

Anul viitor, partenerii exploatării Shah Deniz vor decide dacă gazele caspice vor fi livrate în Europa Occidentală pe o rută sudică, prin Italia, sau pe o rută nordică, via Ungaria şi Austria.

Exploatarea Shah Deniz ar putea avea rezerve de 1.200 miliarde de metri cubi de gaze.

Nabucco West este o versiune mai scurtă a proiectului Nabucco, care ar fi urmat să traverseze Turcia, şi presupune contruirea unei conducte de trei ori mai scurtă decât gazoductul Nabucco.

Nabucco West vizează transportul gazelor naturale din regiunea caspică, începând de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia până la Baumgarten (Austria). Conducta are o lungime de 1.300 kilometri, faţă de 3.900 kilometri în proiectul iniţial. Zăcămintele de gaze de la Shah Deniz II se află în Marea Caspică.

Turcia şi Azerbaidjan au semnat miercuri un acord pentru construirea unei conducte trans-anatoliene, cunoscută ca Tanap, de-a lungul teritoriului turc, proiect de 7 miliarde de dolari.

Nabucco este companie mixtă a RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România) şi Botas (Turcia), fiecare având o participaţie de 16,6%.

Proiectul Nabucco a fost iniţial gândit să transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Georgia până în Austria, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, pe o distanţă de 3.900 kilometri.

Exploatarea Shah Deniz este dezvoltată de grupurile Socar, Lukoil, Naftiran Intertrade, Turkiye Petrolleri, precum şi de BP, Statoil şi Total.

Zăcământul de gaze Shah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a fost descoperit în 1999 şi se află în zona de apă adâncă a Mării Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaijanului, Baku. Prima fază a dezvolării zăcământului, denumită Shah Deniz 1, a început în 2006. Producţia estimată pentru această este de 9 miliarde metri cubi de gaze.

Faza a doua a exploatării acestui zăcământ este denumită Shah Deniz II. Lucrările sunt derulate de un consorţiu format din companiile BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franţa, 10%), LukAgip (societate mixtă formată de Eni-Italia şi Lukoil-Rusia, 10%), Oil Industries Engineering & Construction (Iran, 10%) şi Turkish Petroleum Overseas Company (9%).

Consorţiul care operează zăcământul va selecta în 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zăcămintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate să înceapă în 2017, la o producţie prognozată la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decât necesarul de consum al României, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Ilie Bolojan: Ţara este într-un echilibru bugetar foarte subţire
Ilie Bolojan: Ţara este într-un echilibru bugetar foarte subţire
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, dacă nu sunt scăzute cheltuielile de funcţionare ale statului, eliminând risipa, este doar o problemă de timp "până taxele vor......
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că Guvernul trebuie să stabilească săptămâna viitoare calendarul ...
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul ...
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în ...