Nadia Calvino are sprjinul Germaniei pentru postul de preşedinte al BEI
Deşi Germania, unul din liderii politici şi economici ai UE, şi-a exprimat în mod public sprijinul pentru Calvino la BEI, atenţia se mută acum asupra poziţiei pe care o va adopta Franţa. Parisul ar putea să se folosească de votul său decisiv pentru a obţine concesii în alte domenii precum locul unde va fi amplasată noua autoritate responsabilă cu lupta împotriva spălării banilor sau să obţină promisiuni de sprijin pentru viitoare poziţii de frunte la nivel european.
„Cred că ea va fi un preşedinte foarte bun al Băncii Europene de Investiţii”, a spus Scholz despre Calvino Saturday la Malaga, în Spania, unde a participat la Congresul Socialiştilor Europeni, scrie Agerpres.
Scholz a citat cooperarea sa strânsă cu Calvino, când amândoi au lucrat la proiecte fiscale internaţionale şi europene, cum ar fi introducerea pe plan global a taxei minime pentru corporaţii.
Negocierile la nivel european pentru găsirea noului preşedinte al BEI durează de mai multe luni. Deşi Calvino, care în prezent este ministrul Economiei în Spania, este considerată favorită, un alt candidat cu şanse mari este Margrethe Vestager din Danemarca, fost comisar european al Concurenţei. Daniele Franco din Italia, Teresa Czerwinska din Polonia şi Thomas Ostros din Suedia concurează şi ei pentru postul care va deveni vacant în luna ianuarie 2024.
Ministrul belgian al Finanţelor, Vincent Van Peteghem, a spus declarat recent că punctul de vedere al statelor mari va fi crucial în stabilirea câştigătorului postului de preşedinte al BEI.
Pentru a deveni preşedinte al BEI, un candidat are nevoie de sprijinul a 18 state membre, care să reprezinte 68% din capitalul social al băncii.