Nagasaki comemorează 67 de ani de la distrugerea oraşului de bomba atomică americană
„Inclusiv pe timp de război există acţiuni care sunt inacceptabile”, a declarat Tomihisa Taue în cadrul unei ceremonii în memoria celor 74.000 de victime ale deflagraţiei atomice, care au fost ucise pe loc sau au murit în lunile şi anii următori.
Primarul din Nagasaki (sud-vest) a asociat, de asemenea, într-un discurs, persoanele a căror viaţă a fost afectată de catastrofa de la centrala nucleară de la Fukushima (nord-est), acoperită în martie 2011 de către un tsunami uriaş.
Tomihisa Taue a cerut Guvernului japonez „să definească o nouă politică energetică, în vederea construirii unei societăţi care să nu se mai teamă de radioactivitate”.
Ceremonia s-a desfăşurat în apropiere de locul în care bomba americană, numită „Fat Man”, a explodat deasupra oraşului. Distrugerea oraşului Nagasaki, după trei zile de la distrugerea altui oraş japonez, Hiroshima, unde au fost ucise 140.000 de persoane, a accelerat capitularea ţării.
Un membru al familiei preşedintelui american Harry Truman, care a luat decizia să utilizeze împotriva Japoniei primele bombe nucleare din istorie, a participat pentru prima dată la ceremoniile organizate în cele două oraşe-martir.
Clifton Truman Daniel, în vârstă de 55 de ani, nepotul preşedintelui, s-a întîlnit totodată cu supravieţuitori ai acestor bombardamente, la Tokyo.
Premierul japonez Yoshihiko Noda a reclamat, la rândul său, abolirea armelor atomice şi a îndemnat la intensificarea eforturilor evitării ca amintirea acestor drame să nu se estompeze din cauza vârstei înaintate a majorităţii supravieţuitorilor.