Nagorno-Karabah: Separatiştii acuză Azerbaidjan de uciderea a patru soldaţi armeni

Patru soldaţi armeni au fost ucişi miercuri de tiruri azere în Nagorno-Karabah, potrivit autorităţilor acestei regiuni separatiste disputate de Armenia şi Azerbaidjan, într-un moment în care Baku şi Erevan încearcă să găsească o soluţie la conflict sub auspiciile SUA, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 28 iun. 2023, 11:44
Nagorno-Karabah: Separatiştii acuză Azerbaidjan de uciderea a patru soldaţi armeni

„Unităţi ale forţelor armate azere au deschis focul asupra poziţiilor armene” în districtele Martuni şi Martakert în cursul nopţii trecute, utilizând artilerie şi drone, a indicat miercuri ‘ministerul apărării’ al separatiştilor într-un comunicat pe Twitter, scrie Agerpres.

„Patru soldaţi au fost ucişi în această nouă provocare din partea Azerbaidjanului”, potrivit aceleiaşi surse.

În ajun, Ministerul azer al Apărării acuzase că „detaşamente nelegitime înarmate armene aflate pe teritoriul Azerbaidjanului au deschis focul asupra poziţiilor armatei azere în regiunea Aghdam”, rănind un militar azer.

Aceste violenţe intervin în timp ce Washingtonul găzduieşte de marţi noi negocieri între Armenia şi Azerbaidjan pentru a găsi o soluţie la conflictul din Nagorno-Karabah.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a întâlnit separat marţi cu omologii săi armean, Ararat Mirzoian, şi azer Djeyhun Bairamov, înaintea unei reuniuni comune.

Discuţiile se desfăşoară cu uşile închise şi urmează să dureze până joi.

„Continuăm să considerăm că pacea este la îndemână şi că dialogul direct este cheia pentru a rezolva problemele nesoluţionate şi a încheia o pace durabilă şi demnă” pentru ambele părţi, a asigurat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

SUA îi reuniseră pe cei doi miniştri de externe la începutul lunii mai la Washington. Discuţii au avut loc de asemenea în ultimele săptămâni la Bruxelles şi la Moscova.

Din decembrie, Erevanul acuză Baku că împiedică transportul de alimente şi medicamente spre regiunea separatistă Karabah, blocând o rută crucială, coridorul Lacin.

La jumătatea lunii iunie, premierul armean Nikol Pashinyan a acuzat Baku că duce o politică de „epurare etnică” în Nagorno-Karabah, regiune cu o majoritate de etnici armeni.

Baku, care apără amplasarea unui punct de control invocând motive de securitate, afirmă că transportul civil poate circula fără piedici prin coridorul Lacin.

Dar filiala armeană a Crucii Roşii a acuzat săptămâna trecută Azerbaidjanul de blocarea accesului în Nagorno-Karabah, pe fondul preocupării crescânde pentru situaţia umanitară în această regiune.

Azerbaidjanul şi forţele separatiste armene, susţinute militar de Erevan, s-au confruntat în două războaie, unul în momentul destrămării URSS, altul în toamna anului 2020.

În cursul primului război, soldat cu circa 30.000 de morţi, separatiştii au preluat controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah şi a unor zone tampon în jurul acestui teritoriu muntos.

În cursul celui de-al doilea conflict, soldat cu 6.500 de morţi, Azerbaidjanul a recucerit zonele tampon şi o bună parte din Nagorno-Karabah.

O încetare a focului, semnată sub egida Moscovei, a fost urmată de desfăşurarea unei forţe ruse de menţinere a păcii, dar tensiunile persistă şi negocierile în vederea semnării unui tratat de pace nu progresează, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...