Nagy, ANRE: Schimbările legislative frecvente, printre motivele scăderii interesului pentru domeniul regenerabilelor
‘Dacă vorbim despre scăderea interesului pentru domeniul regenerabilelor printre motive suntem conştienţi că sunt schimbările legislative frecvente. Din 2010 şi până în prezent Legea 220, cea care reglementează schema de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile, a fost deja modificată de opt ori. Sper că nu mi-a scăpat niciun act normativ. Sunt deja patru legi şi patru ordonanţe de urgenţă care au modificat an de an această lege şi au influenţat pe de o parte aplicarea schemei de sprijin şi pe de altă parte interesul investitorilor pentru acest domeniu’, a spus Zoltan Nagy la o conferinţă consacrată energiei produse din biomasă, biogaz sau în centrale de cogenerare, organizată de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice şi GOVNET Conferences.
Acesta a afirmat că în 2014 din producţia de energie electrică de 60 de TWh, aproximativ 14% a fost energie regenerabilă care a beneficiat de schema de sprijin, scrie Agerpres.
‘Faţă de anul 2013 preţul plătit pe fiecare MWh pentru a susţine această schemă de sprijin a scăzut de la 40,04 lei (în 2013 – n.r.) la 31 de lei (în 2014). Explicaţia acestei scăderi, în condiţiile în care numărul de certificate a crescut, este că începând cu martie 2014 am avut o scădere destul de drastică a preţului certificatelor verzi pe piaţa de profil’, a mai spus Zoltan Nagy.
Anul trecut, România a urmat exemplul altor state din Europa, precum Spania, Franţa, Italia şi Marea Britanie, prin reducerea subvenţiilor pentru energiile regenerabile. Intenţia era evitarea supracompensării companiilor şi limitarea majorărilor de preţuri pentru consumatori. În replică, o serie de companii precum Iberdrola SA şi-au anulat planurile privind investiţiile în noi parcuri eoliene şi solare amplasate în România.
Prin reducerea la jumătate a numărului de certificate verzi acordate pentru fiecare megawat de energie electrică produs de parcurile eoliene, România a determinat companiile care au investit milioane de euro în noi capacităţi de generare să-şi reconsidere investiţiile.