Naomi Campbell vrea ca în industria modei să fie impus principiul includerii identităților
„A venit timpul să construim o industrie mai dreaptă”, a declarat vedeta britanică, îmbrăcată cu un tricou pe care era imprimat sloganul „Phenomenally Black”, cerând industriei modei să înveţe din experienţele mişcării antirasiste Black Lives Matter.
„Dezbaterea a fost lansată şi va dura atât timp cât va fi nevoie să dureze. De noi depinde să începem să impunem includerea multiplelor identităţi ce compun ţările noastre. Mai mult ca niciodată, este imperativ să le includem într-o manieră permanentă”, a adăugat Naomi Campbell.
„Lupta pentru egalitate şi diversitate a fost o luptă lungă în societate şi în industria modei”, a continuat vedeta britanică în acelaşi videoclip, realizat pentru Federaţia Haute Couture şi a Modei.
„A sosit timpul să cerem în mod colectiv industriei modei să abordeze chestiunea inegalităţilor”, a mai spus celebrul top-model, citându-l pe fostul lider sud-african Nelson Mandela, cu care s-a întâlnit de mai multe ori.
„El spunea că o viziune fără acţiune este doar un vis, dar prin conjugarea viziunii cu acţiunea vom putea să schimbăm lumea”, a adăugat ea.
Naomi Campbell, care a împlinit vârsta de 50 de ani pe 22 mai, nu a făcut niciodată un secret din discriminările la care a fost supusă pe parcursul carierei sale, în contextul în care ea a fost singurul top-model de culoare devenit celebru în anii 1990.
„Pot fi considerată un top-model, dar în niciun caz nu câştig la fel de mulţi bani ca celelalte colege”, a dezvăluit ea în epocă. Naomi Campbell a trebuit să aştepte până în 1999 pentru a semna primul ei contract cu o companie de produse cosmetice.
Într-un interviu pentru The Guardian, devenit ulterior celebru, vedeta britanică a deplâns faptul că „blondele cu ochi albaştri sunt cele care vând cel mai bine”.
La prezentările pariziene, creatorii de modă de culoare sunt în continuare puţin numeroşi.
Acest fapt nu l-a împiedicat însă pe americanul Virgil Abloh, directorul artistic al casei Louis Vuitton şi fondatorul brandului Off-White, să devină unul dintre cei mai în vogă designeri.
Francezul Oliver Rousteing a devenit primul director artistic de culoare al unei mari case pariziene, Balmain, în 2011, la vârsta de 25 de ani. De atunci, el a înscris chestiunea diversităţii în centrul strategiei de marcă a acestei case de modă.
Câţiva africani care deţin funcţiile de director artistic sunt pe cale să devină cunoscuţi pe plan mondial, precum camerunezul Imane Ayissi – fost manechin şi dansator -, a cărui colecţie haute couture va fi prezentată marţi la Paris.
Naomi Campbell a urcat pe podiumul de defilare în luna februarie la Paris pentru a promova colecţia tânărului nigerian Kenneth Ize, care a debutat în această industrie la vârsta de 29 de ani. Cu acea ocazie, creatorul nigerian a numit-o pe Naomi Campbell „zâna mea cea bună”.