Pop a afirmat că BNR a avut în vedere comportamentul euforic, la un moment dat, al băncilor comerciale, dar că acum banca centrală încearcă să creeze băncilor comerciale o situaţie care să reducă excesul de prudenţialitate al acestora în privinţa finanţării economiei reale. Argumentele în acest sens, a subliniat oficialul BNR, sunt ale economie naţionale, indicatorii macroeconomici făcând ca această prudenţialitate să intre într-o anumită normalitate.
Pop a menţionat dobânda de politică monetară şi deficitele macroeconomice, care au dus la posibilitatea finanţării României, din punct de vedere al rating-ului, la un nivel acceptabil pentru această perioada post-criză.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical /BNS/, Dumitru Costin, a declarat, în cadrul forumului, că sistemul bancar din România se implică insuficient în proiectele şi absorbţia fondurilor europene, din cauza normelor excesive de prudenţialitate impuse de BNR, iar toate acele fonduri de garantare şi contragarantare înseamnă costuri.
‘Din momentul în care am intrat în UE, prudenţialitatea băncii centrale impusă sistemului băncilor comerciale nu este nici mai slabă, nici mai grea decât cea impusă în sistemul băncilor centrale europene’, a spus reprezentantul BNR, în replică la afirmaţiile liderului sindical.