Narcis Neaga, CNAIR: Până la sfârşitul anului trimitem şi cererea pentru finanţarea din fonduri europene a Drumului Expres Craiova – Piteşti

Economica.net
10 12. 2018
drum_80829900

România are capacitatea de a absorbi integral fondurile europene pentru autostrăzi, potrivit directorului general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii (CNAIR), Narcis Neaga.

Mai mult, acesta vorbeşte, într-un interviu pentru DCNews, chiar de o supra-contractare a fondurilor alocate României pe rutier până la sfârşitul anului, în contextul controverselor privind ne/trimiterea proiectelor la Bruxelles.

„A apărut un atac la adresa CNAIR. În momentul când avem toate documentele, le introducem în sistem”, a spus Narcis Neaga, arătând că ulterior acestea sunt analizate de către experţii Jaspers, ai Uniunii Europene.

„Fără viza Jaspers, nu intră niciun ban în România”, a subliniat şeful CNAIR.

El a detaliat că CNAIR a urcat în sistem documentaţiile pentru Centura Bucureşti, Podul de la Brăila şi că urmează până la finele anului cea pentru Drumul Expres Craiova – Piteşti.

CNAIR a depus, în 15 octombrie, aplicaţia de finanţare în sistemul MYSMIS 2014+, pentru a accesa fondurile necesare proiectului „Infrastructura Integrată pentru Zona orbitală a Municipiului Bucureşti„, măsură care înseamnă debutul procesului firesc de accesare a finanţării nerambursabile. Fondurile solicitate astfel din POIM 2014-2020 sunt destinate construcţiei noii Autostrăzi de Centură Bucureşti Sud, pasajelor Mogoşoaia, Domneşti, Berceni şi Olteniţa şi lărgirii la 4 benzi a secţiunilor dintre A1 – DN7, DN2 – A2 şi A1 – DN5 pe actuala Centură a Capitalei. 

Valoarea totală a proiectului este de 7,33 miliarde de lei, din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020, este 5,8 miliarde de lei (75% din valoarea totală eligibilă aprobată – 4,35 miliarde de lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 25% în valoare de 1,45 miliarde de lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului). Perioada de implementare a Proiectului este de 120 luni, respectiv între 01.01.2014 și 31.12.2023.

Pe 3 decembrie, CNAIR a depus aplicaţia pentru finanţarea din fonduri europene nerambursabile a Podului Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din România de la Revoluţie încoace. Valoarea totală a proiectului este de 2,59 miliarde de lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională, in cuantum de 1,63 miliarde de lei, 25% contribuția proprie, in cuantum de 544,86 milioane de lei, restul de 409,4 milioane de lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

Tot pe 3 decembrie, CNAIR a semnat contractele pentru proiectarea şi execuţia tronsoanelor 1 şi 2 ale Drumului Expres Craiova – Piteşti, cu o valoare cumulată de 1,81 miliarde de lei. Contractele pentru tronsoanele 3 şi 4 ale drumului cunoscut şi ca „Autostrada Ford” urmează să fie relicitate.