Nasdaq începe să acorde de azi compensaţii pentru deficienţele de la listarea Facebook
O serie de probleme de software apărute în dimineaţa debutului bursier al acţiunilor Facebook s-au aflat în centrul investigaţiilor legate de oferta publică iniţială de 16 miliarde de dolari a operatorului de servicii de socializare pe net, relatează Financial Times.
Acţiunile Facebook au scăzut cu peste 30% faţă de preţul de listare, declin fără precedent pentru o ofertă publică de o astfel de mărime.
În afara traderilor profesionişti, alţi investitorii în acţiunile Facebook au pierdut circa 33 miliarde de dolari din valoarea de piaţă, de la începutul tranzacţiilor.
Titlurile Facebook, listate luna trecută la 38 de dolari pe unitate, au încheiat tranzacţiile de marţi la 25,87 dolari pe acţiune, în scădere cu 3,8%, după ce un sondaj Reuters/Ipsos a arătat că interesul utilizatorilor pentru reţeaua de socializare este în scădere, iar spoturile publicitare şi comentariile de pe site influenţează numai una din cinci persoane
Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare analizează decizia Nasdaq de a lansa la tranzacţionare titlurile Facebook, în pofida problemelor tehnice, iar un grup de investitori a dat în judecată Nasdaq.
Morgan Stanley, aranjorul ofertei Facebook, şi alte bănci de investiţii implicate în ofertă sunt la rândul lor investigate, pentru marketingul şi stabilirea preţului acţiunilor.
Unele dintre cele mai mari victime ale eşecului listării Facebook sunt companii mari de brokeraj, precum Knight Capital, Citadel, divizii ale UBS şi Citigroup, care au înregistrat comenzile clienţilor dar nu au putut efectua tranzacţiile din cauza problemelor tehnice ale Nasdaq.
Defecţiunile au dus la întârzierea debutului Facebook cu 30 de minute, provocând confuzie privind acceptarea sau nu a ordinelor de tranzacţionare.
Thomas Joyce, directorul general al Knight Capital, a declarat că a fost „cea mai slabă performanţă înregistrată vreodată de o bursă la debutul unor acţiuni”, compania de brokeraj anunţând că va urma toate căile legale pentru obţinerea de despăgubiri.
Nasdaq a acceptat deja să plătească firmelor de brokeraj compensaţii, dar detaliile nu sunt stabilite. Anterior, operatorul bursier a anunţat că ar putea aloca aproape 14 milioane de dolari pentru compensaţii.