„Este un punct de vedere care trebuie luat cu mare rezervă pentru că, nefiind în zona de contabilitate a Guvernului, mi-e uşor să vorbesc”, a precizat social-democratul.
Întrebat care este punctul său de vedere în legătură cu ideea scăderii TVA la produsele de panificaţie, Năstase a răspuns: „Trebuie să vedem ce spune Florin Georgescu, ca să vedem cum echilibrăm veniturile şi cheltuielile”.
„Chiar şi aşa, în formula aceasta în care căutăm soluţii, sigur că ideea scăderii TVA la alimente este foarte bună, pentru că aici discutăm de bani care sunt cash, nu sunt bani care să vină după câteva luni şi, din punctul meu de vedere, cu o bună gestionare a acestei măsuri, sigur, nu imediat, ci în perioada imediat următoare, am face un lucru bun şi din punctul de vedere al preţului social şi din punct de vedere al bugetului”, a mai spus Adrian Năstase.
Ministrul desemnat al Agriculturii, Daniel Constantin (PC), afirmă că o reducere a TVA în domeniul panificaţiei, unde „evaziunea fiscală este de 60%”, se pot „scoate la suprafaţă sute de milioane de euro” care sunt necesare pentru îmbunătăţirea sectorului agricol şi pentru alte investiţii.
Constantin a declarat vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că TVA de 9% la produsele de panificaţie „poate scoate la suprafaţă sute de milioane de euro”, bani necesari agriculturii, dar şi proiectelor de investiţii.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, că măsura reducerii TVA este necesară şi că aceasta se va regăsi „cel târziu” în proiectul bugetului de stat pe anul 2013.
Întrebat dacă susţine reducerea TVA la produsele agricole, Victor Ponta a declarat că aceasta este „o măsură necesară”, pentru că scade evaziunea, este un sprijin pentru producătorii agricoli din ţară, iar pe termen mediu şi lung creşte încasările la buget.
„Din punct de vedere al calculelor, trebuie să vedem când putem să o punem în practică”, a mai declarat Ponta.
Premierul desemnat a susţinut, însă, că această măsură se va regăsi „cel târziu” în proiectul bugetului de stat pe anul 2013.
În ceea ce priveşte reticenţele pe care le-ar putea avea Ministerul Finanţelor, Ponta a spus că cei de la Finanţe mereu privesc cu scepticism orice măsură care ar putea reduce veniturile încasate la buget. Ponta a mai spus că, de altfel, Ministerul Finanţelor are responsabilitatea de a spune când poate fi adoptată o asemenea măsură.
Ideea reducerii TVA pentru alimentele de bază este mai veche, susţinută la un moment dat şi la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii, de exemplu de către fostul ministru de resort Valeriu Tabără, dar nu a fost pusă în aplicare.
Ministrul demis al Agriculturii, Stelian Fuia, apreciază însă că o eventuală reducere a TVA la alimente poate avea ca efect diminuarea evaziunii, dar nu va duce la scăderea preţului la raft.