Fostul premier are programate la ÎCCJ, săptămâna viitoare, cinci termene care vor avea loc în fiecare zi lucrătoare.
“Săptămâna viitoare am programate, la ÎCCJ, 5 (cinci) termene: luni, marţi, miercuri, joi şi vineri în cele trei dosare construite la comanda lui Traian Băsescu. Cred că este dreptul meu să consider că, în felul acesta, stabilesc un record naţional absolut. Acest record vine după recordul mondial, în curs de omologare – sper – de către Guinness World Records, pentru procesul penal cu cel mai mare număr de martori din lume (974). Dintre toate ‘reformele’ perioadei de tranziţie din România, reforma justiţiei este probabil cea mai ciudată. Pentru a o ‘depolitiza’, factorul politic intervine la modul cel mai direct. Sigur, nu este vorba doar de ultimii ani, dar ultimii ani au fost cei mai expresivi”, susţine Adrian Năstase.
Adrian Năstase susţine că Traian Băsescu face presiuni asupra Justiţiei, pentru a păcăli pe cei de la Bruxelles să elimine MCV, în 2012.
“În timp ce el îşi caută argumente pentru a se lupta cu adversarii politici, politizând la maxim sistemul de justiţie, inclusiv prin schimbări permanente de magistraţi, prin forţarea unor pensionări anticipate între judecătorii ‘ne-ascultători’, prin diminuarea rolului CSM – căruia îi stabilea în direct conducerea -, din păcate, fenomenul corupţiei s-a amplificat la niveluri necunoscute, justiţia nemaifiind capabilă să joace un rol de descurajare pentru un sistem profund clientelar – încurajat de Băsescu pentru a-i asigura resursele financiare necesare realegerii sale din 2009. Acum, sistemul clientelar-mafiot, păstorit de Băsescu, sistem ajuns la stadiul de metastaze, nu mai reacţionează la morfina administrată selectiv de
DNA. Cunoscând această situaţie, Băsescu încearcă să manipuleze eventuale decizii ale Uniunii Europene. Încearcă rezolvarea dosarului Schengen în două etape, martie şi iunie 2012, şi încetarea MCV-ului, în două etape – februarie şi iunie 2012, pentru a le prezenta ca ‘succese’ ale puterii portocalii la alegerile ‘comasate’ din noiembrie. Acesta este, de altfel, şi unul din motivele pentru care alegerile locale nu trebuie să se desfăşoare la termen, în vară! Pentru ca aceste ‘reuşite’ să poată fi mediatizate în pregătirea alegerilor”, susţine fostul premier.
El mai spune că eliminarea MCV-ului până la alegeri “este deci un obiectiv politic şi electoral” şi aceasta presupune un raport favorabil în februarie.
“Ce trebuie să facă, în aceste condiţii Traian Băsescu? Simplu. Asemănător autorului genezei, el hotărăşte: ‘Să se facă justiţie’ şi dă şi un termen – decembrie 2011. În aceste condiţii, s-ar oferi satisfacţie controlorilor de la Bruxelles, neinteresaţi de ceea ce, în realitate, s-a dezvoltat sub aspectul criminalităţii şi corupţiei în aceşti ani în ţară. Se încearcă oferirea unui pretext pentru a încheia un capitol umilitor pentru România în relaţia sa externă, capitol inventat de Monica Macovei, sub controlul lui Băsescu. Ar fi şi un bonus pentru alegeri”, susţine Adrian Năstase, pe blog.
“Bun, dar cum să procedăm? Simplu, încălcând toate regulile bunului-simţ şi toate condiţiile de asigurare ale dreptului la apărare. În cazul meu, pentru a se obţine aceste obiective, săptămâna viitoare am termene de judecată luni, marţi, miercuri, joi şi vineri în cele trei dosare de la ÎCCJ. Spre exemplu, în dosarul ‘afişelor electorale’, voi avea 3 termene săptămâna viitoare. Pentru că nu au fost audiaţi până acum decât 525 de martori din cei 974, sunt chemaţi zilnic 40-50 de martori, în două etape (dimineaţa şi după-amiaza). Vă reamintesc, prejudiciul eventual adus de ‘Trofeul calităţii’ Inspectoratul de Stat pentru Calitatea în Construcţii a fost stabilite printr-o expertiză recentă la 3.700 de euro (şi neimputabili mie). S-a decis însă că trebuie ‘administrate’ toate probele în acest dosar până la sfârşitul lui noiembrie. Trebuie să se facă justiţie cu orice preţ, chiar cu preţul nerespectării dreptului la apărare! Cum se poate pregăti apărarea de pe o zi pe alta? Cum pot avocaţii să se pregătească pentru aceste termene fără să aibă încheierile de şedinţă? Sau când sunt depuse vinerea? În plus, ei au şi alte angajamente – în alte procese sau ca profesori la diverse universităţi?! Cum pot fi audiaţi, în mod serios, 40-50 de martori pe zi?”, mai susţine Adrian Năstase.