National Bank of Greece, aproape de un acord de un miliard de euro cu un important fond israeliano-american

Economica.net
08 10. 2013
photo_1338401377002_1_0_64303500

Tranzacţia a fost finalizată şi supusă spre aprobare Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), Comisiei Europene şi altor autorităţi instituţionale, înainte de a fi anunţată oficial, în următoarele zile.

Acordul prevede transferul a peste 50% din Pangaia, divizia NBG de gestionare a proprietăţilor imobiliare, către fondul israeliano-american, iar banca elenă va păstra conducerea şi controlul subsidiarei. Negocierile vin în timpul vizitei în Israel a premierului Antonis Samaras şi a altor importanţi oficiali eleni, care are ca scop promovarea relaţiilor economice şi politice între cele două state.

După încheierea tranzacţiei, National Bank of Greece îşi va majora semnificativ capitalul şi va păstra controlul asupra Pangaia. Surse anonime au declarat că NBG va adăuga la activele Pangaia (în valoare de un miliard de euro în primul semestru din 2013) o serie de proprietăţi ale grupului, pentru a majora portofoliul Pangaia.

Scopul NBG este majorarea indicelui de adecvare a capitalului Tier 1 la 10%, de la 9,2% în iunie 2013. Planurile băncii elene includ de asemenea vânzarea hotelului Astir Palace din Vouliagmeni şi a companiei Ethniki Insurance.

Săptămâna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul anunţau că National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autorităţile de concurenţă ale Comisiei Europene prin care banca elenă îşi va menţine participaţia majoritară în subsidiara sa din Turcia, Finansbank, dar va renunţa la majoritatea subsidiarelor pe care le deţine în România, Bulgaria, Serbia şi Albania.

Conform acordului, NBG îşi va menţine participaţia de 60% în Finansbank, cea mai mare investiţie a băncii elene peste hotare, dar şi cea mai profitabilă. Restul de 40% va fi vândut investitorilor, în două etape, până la sfârşitul lui 2017.

În România, Banca Românească a fost înfiinţată în anul 1992 ca bancă comercială universală, în totalitate cu capital privat. În octombrie 2003, National Bank of Greece a achiziţionat de la Fondul Româno-American de Investiţii 81,65% din capitalul social al Băncii Româneşti, devenind astfel acţionar majoritar. În prezent, banca operează o reţea formată din 121 unităţi teritoriale şi cinci centre de afaceri.