Suma de trei miliarde de euro reprezintă o îmbunătăţire substanţială faţă de aproape un miliard de euro, valoarea totală a împrumuturile NBG acordate în primele nouă luni din 2013.
În timp ce creditarea bancară către sectorul privat este în declin din 2011, agravând recesiunea cu care s-a confruntat Grecia în ultimii şase ani, perspectivele unei uşoare reveniri anul acesta vor depinde în mare parte de noile împrumuturi.
‘Investiţiile vor îmbunătăţi perspectivele de creştere a economiei Greciei pe termen lung şi situaţia pe piaţa forţei de muncă’, a afirmat Alexandros Tourkolias.
Datele din decembrie indică un declin de 3,9% al creditării bancare către sectorul privat într-un ritm mai accentuat în Grecia decât în restul zonei euro, unde scăderea a fost de 2,3%.
Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), George Provopoulos, le-a cerut bancherilor locali să finanţeze întreprinderile solide, care pot stimula creşterea economiei ţării, şi să lase companiile slabe să falimenteze.
‘Situaţia în care băncile acordau finanţare flexibilă şi generoasă nu poate şi nu trebuie repetată. Ar fi periculos şi lipsit de sens să permiţi ca firmele care au permanent dificultăţi financiare, sunt slab capitalizate şi supraîndatorate să continue să opereze. Noile credite trebuie acordate companiilor dinamice, orientate spre export şi cu perspective de creştere’, a afirmat luna aceasta oficialul BoG.
De asemenea, şeful Băncii Greciei a cerut instituţiilor financiare să ia măsuri pentru restructurarea economiei.
‘Antreprenoriatul solid, investiţiile şi tranziţia spre o producţie sustenabilă vor fi catalizatorii ieşirii din criză’, a declarat Tourkolias.
Anul trecut, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, anunţau că National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autorităţile de concurenţă ale Comisiei Europene prin care banca elenă îşi va menţine participaţia majoritară în subsidiara sa din Turcia, Finansbank, dar va renunţa la majoritatea subsidiarelor pe care le deţine în România, Bulgaria, Serbia şi Albania.
Conform acordului, NBG îşi va păstra participaţia de 60% în Finansbank, cea mai mare investiţie a băncii elene peste hotare, dar şi cea mai profitabilă. Restul de 40% va fi vândut investitorilor, în două etape, până la sfârşitul lui 2017.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).