Fiecare dintre cele cinci fonduri, create pe baza contribuţiilor statelor Alianţei, va fi gestionat de câte un stat membru. Conform unui comunicat de presă emis de MAE român, Fondul NATO de Sprijin în domeniul Apărării Cibernetice va fi gestionat de România prin Serviciul Român de Informaţii. Celelalte fonduri vor fi constituite pentru domeniile comandă şi control, logistică, pregătirea militarilor în rezervă şi reabilitarea soldaţilor răniţi în conflictul din estul Ucrainei.
‘Aceste fonduri sunt un semnal concret al sprijinului oferit de NATO. Ele vor ajuta Ucraina să-şi modernizeze forţele armate, care vor deveni mai transparente şi mai eficiente, şi vor fi de asemenea un ajutor pentru cei afectaţi de conflict’, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Pe de altă parte, miniştrii prezenţi la reuniune au convenit asupra unei declaraţii comune în care au condamnat ‘destabilizarea continuă şi deliberată a Ucrainei de către Rusia’, precum şi furnizarea din partea Moscovei de echipamente avansate, arme şi personal militar separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.
‘Acţiunile Rusiei subminează securitatea Ucrainei şi au implicaţii grave asupra stabilităţii şi securităţii în spaţiul euroatlantic’, se mai arată în declaraţia ce menţionează de asemenea că Ucraina face eforturi pentru a respecta acordurile încheiate în luna septembrie la Minsk cu separatiştii, dar că, în schimb, aceştia din urmă şi Rusia nu depun astfel de eforturi.
În acest context, miniştrii de externe din statele membre ale NATO au insistat din nou ca Moscova ‘să-şi retragă trupele şi echipamentele militare din Ucraina şi de la graniţa ucraineană’ şi să permită un control internaţional efectiv al acestei frontiere.