„Dimpotrivă, se pare că Rusia continuă concentrarea militară”, a declarat Stoltenberg presei. „Ce observăm este că şi-au mărit numărul de militari şi că mai mulţi militari sunt pe drum”, a adăugat el.
Secretarul general a arătat că deplasările de trupe şi tancuri sunt o practică uzuală. „Dacă într-adevăr (ruşii – n. red.) încep să îşi retragă militarii, va fi ceva binevenit. (…) Şi-au deplasat întotdeauna forţele încoace şi încolo, aşa că doar observarea unor deplasări ale forţelor sau ale tancurilor nu confirmă o retragere reală”.
El a adăugat, înaintea unei reuniuni de două zile a miniştrilor apărării din ţările membre NATO, că alianţa va continua să monitorizeze situaţia şi să insiste pentru diplomaţie.
Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a făcut tot miercuri o declaraţie similară. Ea a afirmat că speră să vadă dovezi ale retragerii ruse din apropierea Ucrainei, dar deocamdată numerele sunt în creştere, iar situaţia este într-un moment de cotitură.
„Escaladarea militarilor ruşi la frontiera ucraineană, inclusiv în Belarus, este tot mai semnificativă”, a spus Anand la sosirea la reuniunea de la Bruxelles cu omologii ei. „Aşteptăm să vedem dovezi ale retragerii militarilor din partea Rusiei. Dar trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate, cu această escaladare semnificativă a militarilor ruşi la care am asistat în ultimele săptămâni”, a mai afirmat ea.
În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că analiza făcută de NATO cu privire la mişcările de trupe ruseşti în apropiere de Ucraina este greşită, transmite dpa.
„Sunt probleme cu evaluarea de către NATO a situaţiei”, a atras atenţia Peskov, citat de agenţia Interfax.