Anunţul a fost făcut la sediul Alianţei din Bruxelles de către ambasadorul Republicii Moldova la NATO, Mihai Gribincea, după cum informează marţi postul de radio Europa Liberă.
În acelaşi timp, Mihai Gribincea a calificat drept ‘irealiste’ orice discuţii despre o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO într-un moment în care susţinerea acestei opţiuni de către populaţie este foarte scăzută şi în contextul în care Moldova continuă să fie un stat neutru şi are pe teritoriul său o armată străină, această ultimă referire făcând trimitere la trupele ruse din Transnistria.
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, declara în luna mai, cu ocazia unei vizite la Chişinău, că nu există incompatibilitate între statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi dezvoltarea unui parteneriat cu Alianţa Nord-Atlantică.
Republica Moldova este stat neutru, potrivit Constituţiei, dar unii politicieni şi experţi contestă necesitatea acestei prevederi, mai ales în contextul în care în regiunea din stânga Nistrului staţionează un contingent militar rus şi există muniţie a Federaţiei Ruse. Sondajele arată însă că majoritatea populaţiei ar vota împotriva aderării la NATO în cazul unui referendum pe acest subiect.