NATO elaborează o definiţie a stării de război cibernetic care ar putea duce la activarea Articolul 5

Statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt în curs de elaborare a unei definiţii a stării de război cibernetic pentru a avea la dispoziţie mijloacele de răspuns militar la un eventual atac informatic al Rusiei împotriva infrastructurilor lor, a declarat generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor aliate în Europa, în cursul unei audieri în Congresul de la Washington, transmite AFP.
Economica.net - vin, 16 mart. 2018, 07:17
NATO elaborează o definiţie a stării de război cibernetic care ar putea duce la activarea Articolul 5

Statele ‘lucrează în prezent la o definiţie a ceea ce ar putea declanşa Articolul 5’ al Tratatului fondator al Alianţei, care garantează răspunsul comun al tuturor membrilor organizaţiei la un atac asupra oricăruia dintre ei, a declarat joi generalul Curtis Scaparrotti, în cadrul unei comisii a Senatului american.

Potrivit lui Scaparotti, activităţile destabilizatoare ale Rusiei în Europa rămân ‘sub nivelul de conflict’, iar Moscova operează în general în mod ‘ambiguu, ceea ce riscă să facă dificilă luarea unei decizii’. ‘Aş afirma însă că ţările NATO sunt conştiente de acest lucru şi lucrează în consecinţă’, a adăugat responsabilul.

‘Am văzut discuţiile şi cred că (statele) se pot pune de acord asupra a ceea ce ar fi un atac încadrabil în articolul 5’, a indicat Scaparotti, întrebat de un senator dacă ţările europene nu riscă să fie divizate pe acest subiect.

Dacă statele NATO vor reuşi să se pună de acord asupra unei definiţii, ‘vom putea avea o mare agilitate, o mai mare flexibilitate în ce priveşte răspunsul de adus’, a subliniat generalul Scaparrotti.

NATO consideră din 2016 spaţiul cibernetic drept ‘domeniu operaţional’. În consecinţă, ‘un atac cibernetic poate declanşa Articolul 5’ al Tratatului fondator al Alianţei, a indicat în luna noiembrie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...