Statele membre NATO „reflectează serios la menţinerea efectivelor forţelor de securitate afgane la 352.000 de oameni până la sfârşitul lui 2018”, au precizat aceste surse în marja unei reuniuni a miniştrilor Apărării la sediul Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.
Nicio decizie nu va fi adoptată în cursul acestei reuniuni, care se încheie vineri şi la care a participat şi ministrul afgan al Apărării Bismullah Mohammadi, potrivit acestor oficiali.
La Summitul NATO de la Chicago, în mai 2012, cele 28 de ţări membre ale blocului militar şi-au exprimat acordul cu privire la o reducere progresivă a efectivelor forţelor afgane de la 352.000 la 228.000 de oameni, în funcţie de „evoluţia mediului de securitate”.
Această decizie a fost adoptată cu scopul de a nu creşte bugetul alocat acestor forţe, pe care aliaţii au decis să le finanţeze după retragerea forţelor lor combatante, la sfârşitul lu 2014.
Acest buget era evaluat în 2012 la suma de aproximativ 4,1 miliarde de dolari pe an, începând din 2015. Statele Unite s-au angajat să acopere peste jumătate, iar Afganistanul aproximativ 500 de milioane de dolari, celelalte ţări urmând să îşi repartizeze acoperirea sumei de 1,3 miliarde de dolari.
Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat joi că direcţiile principale ale viitoarei misiuni de după 2015 a Alianţei Nord-Atlantice, menite să antreneze şi să consilieze forţele afgane, vor fi stabilite „în lunile viitoare”.
Ele ar putea să fie aprobate în iunie, cu ocazia unui „minisummit” NATO a cărui organizare la Bruxelles se află în curs de discutare.
Lansarea acestei viitoare misiuni depinde de încheierea unui acord bilateral de securitate între Statele Unite şi Afganistan, aflat în prezent în curs de negociere, care să acorde imunitate judiciară trupelor americane ce ar urma să rămână în ţată după 2014. Potrivit presei americane, ar fi vorba despre 3.000 până la 9.000 de militari, inclusiv din cadrul forţelor speciale.