În cadrul Forţei de reacţie rapidă, Franţa va desfăşura în România 500 de militari cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă, a precizat vineri seara şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, după anunţurile făcute de preşedintele Emmanuel Macron.
Belgia va trimite la rândul său 300 de militari în această ţară. „Ei se vor desfăşura în cursul săptămânii viitoare în cadrul unui batalion franco-german din Forţa de reacţie rapidă, care va asigura o misiune de protecţie şi descurajare”, a anunţat sâmbătă ministrul apărării belgian Ludivine Dedonder.
Unităţile franceză şi belgiană fac parte din forţa operaţională interarme cu foarte înalt nivel de pregătire (VJTF) a NATO. Ele vor constitui primele elemente ale grupului tactic al Alianţei în România al cărui comandament urmează a fi preluat de Franţa, a precizat o sursă diplomatică.
Alt grup tactic va fi stabilit în Slovacia, a precizat sâmbătă ambasadorul slovac la NATO, Peter Bator. El va fi dotat cu un sistem de apărare antiaeriană Patriot şi ar urma să conţină peste 1.000 de militari din unităţi venite din Germania, Olanda, Republica Cehă, Polonia, Slovenia şi SUA, a precizat acesta.
Constituirea acestor două noi grupuri tactice face obiectul unui acord în cursul reuniunii miniştrilor apărării ai ţărilor membre NATO în 16-17 februarie, a precizat aceeaşi sursă diplomatică.
NATO a desfăşurat deja patru grupuri tactice multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia din 2017 pentru „a răspunde unei întăriri militare a Rusiei în regiunea Mării Baltice şi utilizării forţei împotriva vecinilor săi”.
În total 4.500 de militari din ţările NATO sunt desfăşuraţi în aceste patru ţări şi constituie „forţe pregătite de luptă”, precizează Alianţa. Ele sunt conduse de Regatul Unit (în Estonia), Canada (în Letonia), Germania (în Lituania) şi SUA (în Polonia).
NATO a stabilit de altfel o prezenţă avansată adaptată în România, cu o brigadă multinaţională şi nave. SUA au trimis în ianuarie o unitate de blindate Stryker şi 1.000 de militari în România la o bază situată în apropierea Mării Negre, veniţi ca suplimentare la cei 900 militari americani care staţionau deja pe teritoriul român.
Avioane germane şi italiene asigură de altfel „poliţia aeriană” în această zonă. Alianţa Nord-Atlantică şi-a activat joi planurile de apărare cu scopul de a putea desfăşura capacitatea Forţei de reacţie rapidă „acolo şi dacă va fi necesar”. SUA au anunţat a doua zi trimiterea a 7.000 de militari în Germania şi plasarea în alertă a altor 12.000 pentru a consolida forţa NATO.
Italia, la rândul său, este pregătită să desfăşoare 3.400 de militari, a anunţat şeful guvernului italian Mario Draghi.