„Regatul Unit va desfăşura aproximativ 200 de soldaţi din Batalionul 1 al Regimentului Regal Prinţesa Wales, care se vor alătura altor 400 de soldaţi britanici deja prezenţi în Kosovo pentru exerciţii. Vor urma întăriri din partea altor ţări ale Alianţei”, a declarat Dylan White, purtătorul de cuvânt al NATO.
Cei 200 de noi militari dislocaţi, pe lângă cei 400 deja prezenţi pentru exerciţii, provin dintr-o forţă de rezervă pusă la sfârşitul săptămânii la dispoziţia KFOR (forţa desfăşurată de NATO în Kosovo) de armata britanică pentru a face faţă creşterii tensiunii în regiune.
KFOR, prezentă în Kosovo încă de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituţie responsabilă cu securitatea, cu 4.500 de militari din 27 de ţări.
„Această decizie urmează atacului violent împotriva poliţiei din Kosovo din 24 septembrie şi tensiunilor crescânde din regiune”, a adăugat el, fără a se referi în mod explicit la declaraţiile americane de vineri, care avertizau în legătură cu o desfăşurare militară sârbă la frontiera cu Kosovo.
NATO a făcut din nou apel la calm duminică şi a cerut ca Belgradul şi Priştina să revină la calea dialogului cât mai rapid posibil,”singura cale de a realiza o pace durabilă”, potrivit acestui purtător de cuvânt.
Un ofiţer de poliţie albanez a fost ucis duminică într-o ambuscadă în nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari în mai multe oraşe. A urmat un schimb de focuri între forţele speciale ale poliţiei kosovare şi un comando sârb puternic înarmat. Aceasta este una dintre cele mai grave escaladări care au avut loc în Kosovo în ultimii ani.
Serbia refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii cu majoritate albaneză la un deceniu după un război sângeros între gherilele de independenţă kosovare şi forţele sârbe, care s-a încheiat după o campanie de bombardare a NATO.