NATO lucrează la un proiect de a contracarara „războiul informaţional” al Rusiei – Reuters

NATO ar putea să contracareze 'războiul informaţional' al Kremlinului, folosit în sprijinul unor acţiuni precum anexarea Crimeii, prin crearea unei secţiuni de comunicare mai puternice şi prin declasificarea unor materiale sensibile, potrivit unui document aflat în stadiul de proiect şi consultat de agenţia Reuters, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 27 ian. 2016, 19:00
NATO lucrează la un proiect de a contracarara

Atât NATO, cât şi Uniunea Europeană sunt preocupate de capacitatea Rusiei de a folosi televiziunea şi internetul pentru ceea ce occidentalii numesc a fi dezinformare deliberată. UE a înfiinţat anul trecut o unitate specială destinată să contracareze propaganda deschisă a Kremlinului.

Propunerile din documentul consultat de Reuters, unul sensibil şi întins pe 23 de pagini, descriu modul în care tactica militară – înţelegerea adversarilor şi ulterior influenţarea publicului străin – ar putea deveni parte a unei noi direcţii de comunicare a Alianţei.

Conform propriei formulări, NATO are în vedere ‘naraţiuni strategice care să conducă la cuvinte şi acţiuni (…) adecvate şi adaptate cultural pentru a rezona cu publicul şi a contracara naraţiuni opuse’.

Deşi susţinută de Marea Britanie şi alte ţări membre, ideea este privită cu rezerve de SUA, reticente la orice strategie care ar putea fi văzută ca propagandă.

Potrivit unor oficiali, credibilitatea Alianţei stă tocmai în transparenţă şi în încredere.

‘Unul dintre principiile majore ale NATO este acela că nu putem combate propaganda cu mai multă propagandă’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.

Conform propunerii, NATO s-ar putea îndrepta mai rapid spre declasificarea unor imagini pentru a sprijini avertismentele Alianţei legate de activităţi ameninţătoare, ca şi spre o comunicare sporită prin social media.

După ce Rusia a anexat Crimeea, NATO a făcut publice fotografii ale unor desfăşurări ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina, dar acestea erau imagini filmate cu sateliţi comerciali şi au fost arătate la mai mult de o lună după momentul anexării.

Ruşii ‘pot crea o realitate virtuală care este menită să provoace confuzie şi să atingă anumite scopuri’, a declarat un diplomat occidental.

Alianţa a creat deja o divizie de comunicaţii strategice şi un canal pe YouTube, şi şi-a sporit prezenţa pe reţelele sociale şi răspunsurile la solicitările presei.

Cu toate acestea, există opinii că aceste mijloace nu sunt suficiente, exemplificându-se prin tehnicile de război neconvenţional, de la trupe neidentificate – aşa-numiţii ‘bărbaţi verzi’ fără însemne militare în Crimeea şi estul Ucrainei – la operaţiuni de dezinformare şi atacuri informatice.

Comunicările strategice implică coordonarea diferitelor mijloace de informare a mass-media şi a publicului, precum şi aşa-numitele ‘operaţiuni psihologice’ (‘PsyOps’) de influenţare a opiniei publice, pentru obţinerea sprijinului în favoarea unor politici şi operaţiuni.

Negocierile privind noua politică ar putea începe înaintea summitului NATO din iulie de la Varşovia, unde ar putea fi şi aprobată, menţionează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia și utilitățile, cele mai atacate companii – Florin Popa, Orange România
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia ...
Companiile din România se confruntă cu un risc ”la un nivel fără precedent” din punct de vedere al securității cibernetice, pe fondul creșterii numărului de atacuri, dar și al gradului......
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața ...
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...