NATO „nu reprezintă o ameninţare” – răspunsul alianţei la noua doctrină militară a Rusiei

Economica.net
27 12. 2014
20140901_140901d_004_28290200

‘Orice măsură luată de NATO pentru a asigura securitatea membrilor săi este clar defensivă în natură, proporţionalitate şi în conformitate cu dreptul internaţional’, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO Oana Lungescu.

‘De fapt, acţiunile Rusiei, inclusiv în prezent în Ucraina, sunt cele care încalcă dreptul internaţional şi subminează securitatea europeană’, a adăugat ea.

‘NATO va continua să caute o relaţie constructivă cu Rusia’, a spus Lungescu, adăugând că ‘acest lucru este posibil numai cu o Rusie ce respectă legislaţia şi principiile dreptului internaţional – inclusiv dreptul naţiunilor de a-şi alege viitorul în mod liber’.

Documentaţia noii doctrine de securitate a Rusiei, care a fost publicată pe site-ul Kremlinului după ce a fost aprobată de preşedintele Vladimir Putin, enumeră 14 riscuri de securitate pentru Rusia, primul fiind lărgirea potenţialului militar al NATO şi extinderea spre Est a alianţei occidentale, aminteşte DPA, citată de Agerpres
.

De asemenea, o parte a listei de risc este Prompt Global Strike (sistemul de atac global rapid n.r.), un sistem american ce are scopul de a da o lovitură militară convenţională de precizie oriunde în lume într-o ora. Conceptul figurează pe al treilea loc, împreună cu scutul antirachetă strategic pentru Europa, care a fost mult timp criticat de Moscova ca o ameninţare la adresa echilibrului strategic al continentului.

Noua doctrină militară a Rusiei introduce de asemenea ‘disuasiunea non-nucleară’. Noul concept apare împreună cu descurajarea nucleară ca al doilea element al principalelor sarcini ale forţelor armate ruse, imediat după apărarea suveranităţii ţării.

Aşa-numitul război hibrid se concentrează pe operaţiuni militare şi informaţii, evitând cel mai mult lupta directă.

Potrivit Consiliului de Securitate al Rusiei, caracterul doctrinei rămâne defensiv şi principiile sale de utilizare a forţei militare, atât convenţională cât şi nucleară, rămân neschimbate.