Într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, se arată că sistemul de apărare antirachetă al NATO nu constituie „o ameninţare pentru mijloacele de descurajare strategice ale Rusiei”.
„Geografia şi fizica fac imposibil ca sistemul NATO să doboare de la locaţii din România sau Polonia rachete intercontinentale ruseşti. Capabilităţile lor sunt prea limitate, numărul lor planificat prea mic, iar locaţiile lor prea în sud sau prea aproape de Rusia pentru a face acest lucru. Obiectivul apărării antirachetă a NATO este de a proteja aliaţii noştri europeni de ameninţările în creştere reprezentate de proliferarea rachetelor balistice. Acordul-cadru privind Iranul nu schimbă această realitate”, se menţionează în textul citat.
De asemenea, NATO a respins şi afirmaţia Moscovei potrivit căreia Alianţa Nord-Atlantică escaladează tensiunile prin desfăşurarea de exerciţii nucleare în Europa de Est. „Acest lucru este neadevărat. În niciun caz nu am deplasat arme nucleare în Europa de Est. Mai mult, poziţia nucleară a NATO este în deplină conformitate cu Tratatul de neproliferare. Rusia este cea care a început să-şi folosească armele nucleare ca instrument în strategia sa de intimidare. Rusia şi-a intensificat retorica nucleară şi exerciţiile sale nucleare. Bombardiere ruseşti cu capacitate nucleară zboară în apropierea graniţelor Alianţei. Rusia a ameninţat, de asemenea, să plaseze rachete cu capacitate nucleară în Kaliningrad şi Crimeea. Această activitate şi această retorică nu contribuie la transparenţă şi predictibilitate în contextul unui mediu de securitate schimbat dramatic ca urmare a acţiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina”, mai relevă reprezentanta NATO.
„NATO este o alianţă defensivă, astfel că drept răspuns la acţiunile Rusiei noi ne-am sporit prezenţa militară în partea estică a Alianţei noastre. Această prezenţă este prin rotaţie, defensivă, proporţionată şi în acord cu angajamentele noastre internaţionale. NATO va apăra toţi aliaţii împotriva oricărei ameninţări”, conchide declaraţia purtătorului de cuvânt al NATO.
Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a declarat joi, într-o conferinţă pe teme de securitate desfăşurată la Moscova, că Alianţa Nord-Atlantică încearcă să creeze noi surse de instabilitate la graniţele Rusiei.
Încercând ‘să arate Rusiei care îi este locul’ devine tot mai evident interesul Washingtonului şi al partenerilor săi din NATO în crearea unor situaţii de criză în regiunile de frontieră ale Rusiei’, a acuzat acesta, în cadrul celei de-a patra Conferinţe pe tema securităţii internaţionale de la Moscova. În acest scop, potrivit lui Gherasimov, este utilizată practica ‘revoluţiilor colorate’.
Şeful Statului Major rus a spus că scenariul unor lovituri de stat sub formă de ‘revoluţii portocalii’ în spaţiul postsovietic au fost realizate în Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, potrivit TASS. Ca urmare, la putere au fost propulsate forţe orientate mai ales spre Occident şi împotriva Rusiei, a adăugat generalul rus.
La rândul său, comandantul Direcţiei principale operative a Statului Major al Armatei ruse, Andrei Kartapolov, a spus că modernizarea aeroporturilor NATO din Europa de Est îi va permite Alianţei să-şi reducă de două ori timpul de zbor al avioanelor şi rachetelor sale care ar putea distruge importante obiective pe teritoriul întregii părţi europene a Rusiei.
‘În cazul izbucnirii unui conflict militar, ţinte ale mijloacelor de atac ale NATO vor deveni obiective de importanţă critică practic de pe întreg teritoriul european al Rusiei, iar timpul lor de zbor (al acestor mijloace) se va reduce de două ori’, a spus Kartapalov, în cadrul celei de-a 4-a Conferinţe pentru probleme de securitate ce se desfăşoară la Moscova. ‘Considerăm că tocmai în aceste scopuri se face, începând din 2008, aducerea la standarde NATO a o serie de obiective militare de pe teritoriul republicilor baltice, Poloniei, României şi Bulgariei’, a subliniat generalul rus.