NATO respinge solicitarea Moscovei de a renunţa la aderarea Ucrainei
„Nu vom face niciun compromis asupra dreptului Ucrainei de a-şi alege propria cale, nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-şi proteja şi apăra toţi aliaţii şi nu vom face niciun compromis asupra faptului că NATO are un parteneriat cu Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sediul Alianţei din Bruxelles.
„Din 2014, de la începutul războiului, Rusia a împins Ucraina spre NATO şi astăzi este pe cale să paveze drumul dificil al aderării sale”, a declarat la rândul său preşedintele ucrainean.
Ucraina are dreptul de a se apăra, ca toate statele suverane, iar NATO îi va furniza sprijin practic, instruindu-i şi consiliindu-i forţele armate, participând la exerciţii comune şi furnizându-i echipament, a mai spus Stoltenberg, potrivit nato.int. El a ţinut să sublinieze că Alianţa este alături de Ucraina, dar că „sprijinul NATO nu este o ameninţare pentru Rusia”.
El şi-a reiterat apelul către Rusia de a reveni la diplomaţie, de a face paşi pentru detensionarea situaţiei şi de „a respecta suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”.
„Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe severe. Şi ar avea un preţ ridicat”, a atras atenţia secretarul general al NATO.
„În acelaşi timp, aliaţii NATO sunt pregătiţi să discute cu Rusia. Şi ne reiterăm invitaţia către Moscova pentru o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia”, a mai afirmat el.
Rusia este în prezent suspectată în Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună, notează AFP.
Rusia i-a transmis miercuri secretarului adjunct american pentru Europa, Karen Donfried, cu prilejul deplasării sale la Moscova, o listă de „propuneri” privind garanţiile juridice solicitate aliaţilor.
Karen Donfried a ajuns joi la Bruxelles pentru a prezenta aceste propuneri la NATO în cursul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, informează surse diplomatice din cadrul NATO.
Aderarea a fost promisă Ucrainei şi Georgiei în cadrul summitului NATO de la Bucureşti din 2008, în pofida avertismentelor Franţei şi Germaniei. Însă aderarea unui nou membru trebuie să fie aprobată în unanimitate, a reamintit Jens Stoltenberg.
Alianţă defensivă, NATO nu a intervenit când a avut loc campania militară a Rusiei în Georgia în 2008, nici când a avut loc anexarea Crimeei în 2014. Articolul 5 nu se aplică decât în cazul membrilor, nu şi al ţărilor partenere, explică aliaţii.
Preşedintele ucrainean este conştient de această regulă. „Dacă armata noastră eşuează, asta va avea consecinţe pentru toate statele membre NATO, pentru că Ucraina este un avanpost”, a subliniat el.
Volodimir Zelenski nu şi-a ascuns decepţia după ce s-a întâlnit miercuri cu liderii UE, dintre care 21 sunt membri ai NATO. „Mulţi lideri europeni nu înţeleg în general ceea ce se întâmplă la frontierele noastre”, a spus el, după ce a solicitat în van adoptarea de sancţiuni preventive împotriva Moscovei.
Liderii UE reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles vor discuta joi diferite opţiuni pentru a reacţiona la o eventuală nouă intervenţie militară rusă în Ucraina. De asemenea, ei vor prelungi sancţiunile economice deja în vigoare din 2014.
„Sunt deja în vigoare sancţiuni şi suntem gata să adăugăm şi altele dacă va fi necesar”, a dat asigurări miercuri seară Charles Michel, preşedinte al Consiliului European.