În opinia jurnalistului german, declaraţia preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko, potrivit căruia problema aderării la NATO va fi decisă de poporul ucrainean în cadrul unui referendum, la fel ca şi afirmaţiile secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, potrivit căruia ţara poate deveni membru al organizaţiei, ‘nu ajută nici NATO, nici Ucraina’.
Christoph Schult aminteşte că Jens Stoltenberg, care a preluat conducerea NATO de la 1 octombrie 2014, era considerat un politician mai raţional şi mai precaut decât predecesorul său Anders Fogh Rasmussen. Cu toate acestea, deocamdată între cei doi nu există nicio diferenţă, este de părere jurnalistul, subliniind că nici comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, nu contribuie la reglementarea conflictului.
De la începutul crizei din Ucraina, NATO se menţine pe poziţia conform căreia o soluţionare armată a conflictului din Ucraina trebuie exclusă. ‘Dacă lucrurile stau astfel, atunci atât şi Stoltenberg, cât şi Breedlove şi apropiaţi ai lor ar trebui să tacă’, subliniază Schult.
În opinia jurnalistului, singura variantă de cooperare între Ucraina şi NATO corespunde modului în care acesta este văzut de şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier: parteneriat, însă nu statut de membru.