NATO va înfiinţa două centre de comandă şi control în România. Duşa: Măsuri istorice. Vor avea un rol cheie

Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, acestea urmând să devină operaţionale în 2016, iar aici vor activa militari români, dar şi din alte state membre - SUA, Marea Britanie, Canada, Bulgaria, Turcia sau Polonia. 
Mediafax - joi, 05 feb. 2015, 17:32
NATO va înfiinţa două centre de comandă şi control în România. Duşa: Măsuri istorice. Vor avea un rol cheie

La reuniunea miniştrilor Apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaţilor din est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania – a unor Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO, acestea fiind structuri multinaţionale de comandă şi control ale Alianţei Nord-Atlantice, care vor ”asigura o prezenţă vizibilă şi continuă a NATO pe teritoriul aliaţilor estici“.

Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est care va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO, scrie MEDIAFAX.

”Măsurile care s-au aprobat pentru România sunt foarte importante (…) vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO şi UE şi mai ales pe flancul sud-estic. A fost o muncă foarte intensă în această perioadă, de la Summit-ul din Ţara Galilor (…) Este al doilea moment important după primirea noastră în NATO în 2004. (…) Aceste măsuri privesc în special România şi Bulgaria şi sunt măsuri deosebite. De fapt vom avea prezenţă NATO în România prin cele două comandamente care s-au aprobat a fi înfiinţate în perioada care urmează. Rămâne ca MApN în zilele următoare (…) şi reprezentanţii noştri de la Cartierul General NATO să implementăm măsurile de realizare a acestor capabilităţi militare”, a declarat Duşa, după Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO, scrie Agerpres.

El a susţinut că reuniunea s-a desfăşurat într-un context special, generat de împlinirea unui an de zile de la debutul crizei din Ucraina şi a constituit o ocazie importantă de evaluare a progresului şi de stabilire a priorităţilor în procesul de adaptare strategică a NATO, în perspectiva Summit-ului din 2016. Totodată, el a subliniat importanţa implementării deciziilor Summit-lui NATO din Marea Britanie, în special a Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei.

”În acest context general complex, au fost adoptate o serie de decizii foarte importante pentru menţinerea ritmului intens de punere în practică a ceea ce a fost agreat în Ţara Galilor, unele dintre acestea cu o semnificaţie aparte pentru interesele de securitate ale României. (…) Obiectivul major al reuniunii a fost adoptarea de decizii concrete pentru avansarea procesului de implementare a planului de reasigurare. Pe baza deciziilor adoptate intrăm în linie dreaptă către viitorul Summit din 2016, din Polonia”, a adăugat Duşa.

El a reamintit de întâlnirile şi convorbiri bilaterale avute cu omologii din Bulgaria, Canada, Germania, precum şi Marea Britanie şi Georgia – organizate înainte şi în marja reuniunii ministeriale, care au avut ca scop intensificării cooperării bilaterale în domeniul apărării între România şi fiecare dintre aceste state.

”Am prezentat şi a fost acceptată oferta noastră privind înfiinţarea pe teritoriul României a unui comandament multinaţional de nivel divizie care va putea oferi Alianţei o flexibilitate sporită şi opţiuni suplimentare de comandă-control în zona sudică a flancului estic. (…) Structurile NATO create pe teritoriul României sunt un exemplu concret al capacităţii Armatei Române de a se adapta noilor provocări de securitate în regiune, plecând de la capabilităţile dezvoltate în cei 10 ani în calitate de stat membru NATO şi de la nivelul ridicat de interoperabilitate cu armatele moderne din NATO, pe care forţele noastre l-au realizat că urmare a participării la operaţiile şi misiunile desfăşurate de Alianţă, în primul rând în Afganistan”, a mai spus Mircea Duşa.

În context, el a spus că în cadrul întâlnirii au fost abordate şi teme ce vizează aspecte de interes de pe agenda Alianţei, politica nucleară a NATO iar în cadrul sesiunii Comisiei NATO-Georgia a fost analizată situaţia de securitate şi progresele înregistrate de Georgia în domeniul reformei sectorului de securitate şi apărare şi al cooperării cu Alianţa.

”Reuniunea a avut o agendă deosebit de încărcată, cu mize majore pentru România şi pentru procesul general de adaptare a Alianţei la noul context strategic. Deciziile care au fost adoptate, în linie cu interesele noastre strategice, constituie o bază importantă pentru continuarea implementării în ritm alert a acţiunilor stabilite la Summit-ul din Ţara Galilor şi pentru pregătirea agendei viitorului Summit al Alianţei, care va avea loc la mijlocul anului 2016, la Varşovia”, a mai spus Duşa.

Miniştrii apărării statelor membre NATO au convenit continuarea măsurilor de asigurare pe parcursul anului 2015, transformarea şi creşterea nivelului de reacţie a Forţei de Răspuns NATO (NRF), crearea şi operaţionalizarea Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (Very High Readiness Joint Task Force- VJTF), ca element central al NRF şi constituirea imediată, pe teritoriile aliaţilor din est – România, Polonia, Bulgaria şi cele trei state baltice – a Unităţilor pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU).

În cadrul sesiunii de lucru a Consiliului Nord-Atlantic s-au adoptat decizii concrete privind implementarea obiectivelor stabilite cu ocazia summit-ului NATO din Ţara Galilor, în special Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei (RAP).

Cele două centre din România vor fi implementate pe parcursul anului 2015 şi vor fi puse la dispoziţia Alianţei Nord-Atlantice începând cu anul 2016. Aici vor lucra atât personal român cât şi militari din statele membre NATO.

Printre statele membre vehiculate că vor trimite militari în România se numără Marea Britanie, SUA, Canada, Bulgaria, Turcia sau Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD are 8n portofolii, iar UDMr finanțele și Dezvoltarea. ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.