Desfăşurarea se va face ‘sub auspiciile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite sau OSCE’ (Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa), a precizat Rasmussen la finalul unei reuniuni de aproape nouă ore cu ambasadorii celor 28 de ţări membre ale NATO.
O partea reuniunii s-a ţinut în prezenţa reprezentantului Ucrainei, ţară cu care Alianţa Nord-Atlantică a semnat un parteneriat, ca şi cu Rusia.
Anders Fogh Rasmussen a mai afirmat că Alianţa intenţionează să dialogheze cu Rusia prin intermediul instrumentului lor de cooperare, Consiliul NATO-Rusia. El a precizat că mai multe state membre au cerut o reuniune NATO-Rusia.
‘Condamnăm escaladarea militară rusă din Crimeea’, a declarat Rasmussen după încheierea reuniunii.
‘Acţiunea militară împotriva Ucrainei desfăşurată de forţele ruse reprezintă o încălcare a legilor internaţionale şi contravine principiilor Consiliului NATO-Rusia şi Parteneriatului pentru Pace’, un proiect al Alianţei cu ţări foste membre ale URSS.
‘Lansăm un apel Rusiei pentru detensionarea situaţiei. Lansăm un apel Rusiei să îşi onoreze angajamentele internaţionale, să îşi retragă forţele în bazele sale şi să nu se amestece în Ucraina’, a adăugat el.Rasmussen.