În timpul misiunilor de patrulare, peste 100 de nave chineze au fost observate în diferite zone din Marea Chinei de Sud aflate în zona economică exclusivă a Filipinelor, au afirmat autorităţile de la Manila.
Vinerea trecută, o navă militară chineză s-a opus prezenţei unor vase ale gărzii de coastă filipineze în apropierea insulei Pagasa, cel mai mare teritoriu revendicat de Filipine în apele revendicate de ambele ţări.
„Marina militară a Chinei a emis un avertisment către garda de coastă filipineză, sugerând că neexecutarea ar putea ‘provoca o problemă’ „, a declarat într-un comunicat comodorul Jay Tarriela, purtătorul de cuvânt al gărzii pentru Marea Chinei de Sud. El a adăugat că „în ciuda acestui fapt, navele gărzii de coastă filipineze nu s-au retras şi au răspuns afirmându-şi dreptul de a desfăşura operaţiuni în zona teritorială a insulei Pagasa. Apoi, au cerut marinei militare chineze să părăsească imediat zona”.
După două zile, două vase ale gărzii de coastă a Chinei au interceptat două nave ale gărzii filipineze în apropierea Bancului Thomas Doi şi „au manifestat tactici agresive”, a mai relatat Tarriela. Una dintre navele chineze „a efectuat manevre periculoase în apropierea (navei filipineze) BRP Malapascua, păstrând distanţe periculoase de numai 50 de yarzi (circa 45 de metri – n. red.). Această proximitate strânsă a ameninţat semnificativ siguranţa şi securitatea navei filipineze şi a echipajului acesteia”, a susţinut el.
Cealaltă navă chineză „a urmărit insistent BRP Malabrigo la o distanţă de circa 700 de yarzi, monitorizându-i îndeaproape mişcările”, a arătat comandorul.
Filipinele şi China sunt angajate într-o dispută teritorială din cauza suprapunerii revendicărilor în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul a ocupat mai multe zone şi a creat insule artificiale cu instalaţii cu capacitate militară. Beijingul nu a ţinut cont de decizia din 2016 a unei instanţe internaţionale de arbitraj, conform căreia nu are niciun temei legal sau istoric pentru revendicările extinse din regiune.
În zona respectivă, probabil bogată în resurse naturale, mai au pretenţii similare şi Vietnamul, Malaezia, Bruneiul şi Taiwanul.