Navele puteau fi văzute marţi în La Guaira, port şi aeroport din Caracas, au constatat jurnalişti ai agenţiei de presă franceze.
Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat că navele aparţin Flotei de Nord şi vor rămâne „mai multe zile” în această ţară din Caraibe. Prezenţa lor în regiune intenţionează să „arate drapelul şi să asigure o prezenţă navală în zone operaţionale importante”, adaugă ministerul într-un comunicat.
Printre nave se numără „Amiralul Gorşkov”, fregata cea mai avansată a flotei ruse în serviciu din 2018, precum şi tankerul „Akademik Paşin”, scrie Agerpres.
Autorităţile venezuelene nu au evocat deocamdată prezenţa navelor militare.
SUA, care „în cadrul operaţiunilor noastre (ale lor) zilnice normale” urmăresc „îndeaproape” navele, inclusiv cele ruse, în apele internaţionale”, au estimat că vizita face „parte din activităţile navale obişnuite” ale Rusiei şi „nu sunt considerate o ameninţare pentru SUA”, potrivit unui comunicat al Comandamentului de Sud al armatei americane (US Southern Command).
Rusia şi Venezuela întreţin relaţii strânse.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, care va candida pentru un al treilea mandat prezidenţial pe 28 iulie, l-a calificat în februarie pe omologul său rus Vladimir Putin drept „fratele său mai mare”. El a afirmat că realegerea lui Putin la Kremlin, care tocmai fusese anunţată, este „de bun augur pentru lume”.
Navele sosite în Venezuela făcuseră deja escală în Cuba la mijlocul lui iunie, însoţite de un submarin cu propulsie nucleară şi de un remorcher.
Prin urmare, ele se aflau la circa 150 de kilometri de coastele americane în timpul acestei vizite la alt mare aliat al Rusiei, tensiunile dintre Washington şi Moscova fiind la cote maxime după izbucnirea conflictului în Ucraina.
Cu puţin timp înainte de a intra în portul Havana, navele participaseră la un „exerciţiu pentru utilizarea de arme de rachete de înaltă precizie”, potrivit Ministerului Apărării rus.