Nave militare ruse au acostat în Venezuela, aliată fidelă a lui Vladimir Putin

Nave militare ruse ale Flotei de Nord au acostat marţi pentru "mai multe zile" în Venezuela, ţară al cărei preşedinte Nicolas Maduro este un aliat fidel al lui Vladimir Putin, informează AFP.
AGERPRES - mie, 03 iul. 2024, 11:39
Nave militare ruse au acostat în Venezuela, aliată fidelă a lui Vladimir Putin

Navele puteau fi văzute marţi în La Guaira, port şi aeroport din Caracas, au constatat jurnalişti ai agenţiei de presă franceze.

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat că navele aparţin Flotei de Nord şi vor rămâne „mai multe zile” în această ţară din Caraibe. Prezenţa lor în regiune intenţionează să „arate drapelul şi să asigure o prezenţă navală în zone operaţionale importante”, adaugă ministerul într-un comunicat.

Printre nave se numără „Amiralul Gorşkov”, fregata cea mai avansată a flotei ruse în serviciu din 2018, precum şi tankerul „Akademik Paşin”, scrie Agerpres.

Autorităţile venezuelene nu au evocat deocamdată prezenţa navelor militare.

SUA, care „în cadrul operaţiunilor noastre (ale lor) zilnice normale” urmăresc „îndeaproape” navele, inclusiv cele ruse, în apele internaţionale”, au estimat că vizita face „parte din activităţile navale obişnuite” ale Rusiei şi „nu sunt considerate o ameninţare pentru SUA”, potrivit unui comunicat al Comandamentului de Sud al armatei americane (US Southern Command).

Rusia şi Venezuela întreţin relaţii strânse.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, care va candida pentru un al treilea mandat prezidenţial pe 28 iulie, l-a calificat în februarie pe omologul său rus Vladimir Putin drept „fratele său mai mare”. El a afirmat că realegerea lui Putin la Kremlin, care tocmai fusese anunţată, este „de bun augur pentru lume”.

Navele sosite în Venezuela făcuseră deja escală în Cuba la mijlocul lui iunie, însoţite de un submarin cu propulsie nucleară şi de un remorcher.

Prin urmare, ele se aflau la circa 150 de kilometri de coastele americane în timpul acestei vizite la alt mare aliat al Rusiei, tensiunile dintre Washington şi Moscova fiind la cote maxime după izbucnirea conflictului în Ucraina.

Cu puţin timp înainte de a intra în portul Havana, navele participaseră la un „exerciţiu pentru utilizarea de arme de rachete de înaltă precizie”, potrivit Ministerului Apărării rus.

Te-ar mai putea interesa și
Rachel Reeves a devenit primul ministru de Finanțe femeie din istoria Marii Britanii
Rachel Reeves a devenit primul ministru de Finanțe femeie din istoria Marii Britanii
Noul premier britanic, Keir Starmer, a numit-o vineri pe Rachel Reeves, fostă economistă la Banca Angliei, în postul de ministru de Finanţe, care devine astfel prima femeie care va ocupa acest......
Primăria Capitalei a finalizat cumpărarea blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea nr. 322-326
Primăria Capitalei a finalizat cumpărarea blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea nr. 322-326
Primarul Bucureștiului Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a reușit să finalizeze cumpărarea ...
Furnizorul de servicii BNPL Mokka a încheiat un parteneriat cu platforma de e-commerce Seliton, pentru oferirea unor soluții de plată flexbile către clienți
Furnizorul de servicii BNPL Mokka a încheiat un parteneriat cu platforma de e-commerce Seliton, pentru oferirea unor soluții ...
Mokka, primul furnizor de servicii Buy Now, Pay Later (BNPL/ Cumperi acum, plătești mai târziu) din România, a încheiat ...
Rata șomajului în SUA a crescut ușor în luna iunie, iar numărul locurilor de muncă create a fost mai mic decât în luna mai
Rata șomajului în SUA a crescut ușor în luna iunie, iar numărul locurilor de muncă create a fost mai mic decât în ...
Rata şomajului în SUA a crescut uşor în luna iunie, până la 4,1%, în timp ce numărul locurilor de muncă înfiinţate ...