Navele de război franceze Mistral către Rusia: Hollande vrea să ia decizia „în afara oricărei presiuni”

Economica.net
16 11. 2014
bpc_dixmude_96395700

‘Voi lua o decizie în afara oricărei presiuni, indiferent de unde vine şi în funcţie de două criterii, interesele Franţei şi aprecierea pe care o voi face despre situaţie’, a declarat Hollande în cursul unei conferinţe de presă la încheierea summitului G20 de la Brisbane (Australia).

‘Nu mai există nici presiunea timpului’, a spus liderul de la Palatul Elysee, asigurând că Franţa este ‘pentru moment în cadrul prevederilor’ stabilite prin contract şi că nu se pune ‘deci problema în prezent a unor compensaţii’ care ar trebui vărsate Moscovei, dacă aceste nave nu sunt livrate în final.

‘Această problemă a Mistral nu a fost ridicată câtuşi de puţin aici, nici de către parteneri în cadrul G20, nici de către preşedintele (rus Vladimir) Putin în cursul întrevederii noastre (sâmbătă seara cu ocazia G20), pentru că acesta nu era locul’ potrivit, a confirmat şeful statului francez.

Interpelat viguros de către predecesorul său Nicolas Sarkozy, care a estimat sâmbătă că Franţa trebuie să-şi onoreze cuvântul şi să livreze cele două nave Mistral către Rusia şi care i-a ironizat atitudinea ‘jalnică’, Francois Hollande a refuzat să polemizeze cu acesta.

‘Nu vreau să polemizez cu un candidat în alegeri de partid (pentru preşedinţia UMP) şi care se lasă atras în mod forţat de obiective care nu-şi au locul aici’, a ripostat Hollande.

În ajunul deschiderii summitului G20 la Brisbane, o ştire a agenţiei ruse Ria Novosti, citând o sursă bine informată din Moscova, făcuse să crească presiunea, Franţa văzându-se somată de această sursă anonimă să livreze o primă navă Mistral înainte de sfârşitul lunii noiembrie, în caz contrar expunându-se unor ‘serioase’ cereri de despăgubire.

Portelicopterele Mistral, ‘nave de proiecţie şi comandă’ (BPC), contractate de Rusia în iunie 2011, pentru 1,2 miliarde de euro, sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy, se află în centrul unei încurcături diplomatico-militare, de când Francois Hollande a decis la începutul lunii septembrie să condiţioneze livrarea lor de o reglementare politică a crizei din Ucraina.

Hollande a repetat de mai multe ori că încetarea focului trebuie să fie ‘respectată integral’ în Ucraina, înainte ca Parisul să procedeze la livrarea primei nave, ”Vladivostok”, iniţial prevăzută pentru luna octombrie.