Obiectivul principal este introducerea trenurilor de mers cadențat în jurul și între marile orașe din România printr-o abordare integrată a transportului de persoane de tip navetă (distanță redusă) cu transportul de persoane pe distanțe medii și lungi, coroborat cu o mai bună definire a obligației de serviciu public în transportul feroviar public de călători la nivel național ce include stabilirea obligației de serviciu public de transport feroviar public de călători pentru perioada decembrie 2027 – decembrie 2042.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Colectarea de date noi din teren prin realizarea unor chestionare de trafic.
2. Actualizarea Modelului Național de Transport (MNT) cu date socio-economice și de transport la nivelul anului de bază 2023, detalierea MNT pentru poli de creștere și cei de dezvoltare urbană, precum și a principalelor legături feroviare între poli de dezvoltare – orașele reședință județ.
3. Stabilirea parametrilor specifici, verificarea capacității de infrastructură și simularea costurilor și veniturilor pentru serviciile de transport feroviare.
4. Stabilirea mersului cadențat în transportul feroviar pentru fiecare polii de creștere și de dezvoltare și orașele mari și reședințele de județ apropiate.
5. Punerea la dispoziția ARF a unei licențe pentru software-ul de planificare și modelare în transporturi.
6. Instruire personal ARF pentru operarea software-ului de planificare și modelare în transporturi pentru utilizarea MNT.
Principalele rezultate și impactul la nivelul comunității: mersul cadențat trebuie să reflecte cererea de mobilitate a populației din fiecare pol de creștere analizat, la o cadență adecvată, pe o perioadă de cel puțin 10 ani, anunță ARF pe pagina proprie de Facebook.
Orașele vizate pentru naveta cu trenul sunt: București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași, Constanta, Craiova, Brașov, Galați, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești, Sibiu, Bacău, Târgu Mureș, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea.
Valoarea totală a proiectului este de 15.917.981 lei, fără TVA.
Finanţarea proiectului este asigurată prin Programul Transporturi (PT) 2021 – 2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Perioada de implementare a proiectului este de 24 luni.
Criteriul de atribuire este dat de cel mai bun raport calitate-cost.
Factorii de evaluare şi ponderea acestora sunt:
• 60% – Componenta financiară;
• 8% – Experiența concretizată în numărul de proiecte în care respectivul expert (manager de proiect) a îndeplinit același tip de activități ca cele pe care urmează să le îndeplinească în viitorul contract;
• 6% – Experiența concretizată în numărul de proiecte în care respectivul expert (Expert modelare transport de călători) a îndeplinit același tip de activități ca cele pe care urmează să le îndeplinească în viitorul contract;
• 6% – Experiența concretizată în numărul de proiecte în care respectivul expert (Inginer trafic feroviar) a îndeplinit același tip de activități ca cele pe care urmează să le îndeplinească în viitorul contract;
• 10% – Durata prevazută pentru fiecare activitate care este necesară a ofertantului pentru realizarea sarcinilor;
• 10% – Resursele (umane și materiale) Identificate /necesare pentru realizarea corespunzătoare fiecărei activități.
Procedura de atribuire este licitaţie deschisă, iar modalitatea de desfăşurare este online pe site-ul www.e-licitatie.ro. Orice operator economic are dreptul de a participa la procedura de atribuire în calitate de ofertant individual ori în comun cu alţi operatori economici, inclusiv în forme de asociere temporară constituite în scopul participării la procedura de licitaţie.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 12.08.2024, ora 15:00. Se pot solicita clarificări cu maxim 20 de zile înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Ofertele se transmit în limba română, iar moneda de referinţă este RON.
CITEȘTE ȘI: