„Lunile ianuarie şi februarie de anul trecut nu au fost luni de pandemie. Anul acesta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare, de toate tipurile, nu numai medicale, pentru că anul trecut au fost şi creşteri de salarii şi creşteri de pensii care nu au fost reflectate în primele două luni ale anului, dar sunt reflectate în primele două luni ale anului acesta. Vestea bună pe care vreau să v-o dau este că, totuşi, o să vedeţi datele consolidate din martie care arată foarte bine. Adică deficitul pe trimestrul I 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. Este o scădere de deficit balansată de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o să vedeţi un rezultat bun raportat la anul trecut, deşi suntem în pandemie”, a spus Nazare, la Antena 3.
În ceea ce priveşte creşterea datoriei publice, ministrul Finanţelor a subliniat că a avut loc în toate statele membre, nu doar în România, din cauza efectelor pandemiei, scrie Agerpres.
„Cu toţii ne-am confruntat cu o pandemie. Toate cifrele au fost date peste cap şi evident toate statele au apelat la împrumuturi. De ce au apelat la împrumuturi? Pentru că împrumuturile acoperă deficitele. De ce au crescut deficitele? Pentru că au fost cheltuieli imense neprevăzute care au ţinut de modul în care a avut efect pandemia în economie în general şi de cheltuielile suplimentare în sistemul de sănătate”, a explicat şeful de la Finanţe.
Deficitul bugetului consolidat a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut după primele două luni ale acestui an, de la 0,33% din PIB în ianuarie 2021 şi 0,73% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de MF.
„Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 12,76 miliarde de lei (1,14% din PIB). Sume în valoare de 4,18 miliarde de lei (0,37% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiţii şi cheltuieli excepţionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2021, restituirile de TVA au fost cu 1,11 miliarde de lei mai mari decât nivelul perioadei ianuarie-februarie 2020 pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, iar cheltuielile de investiţii au fost cu 0,88 miliarde de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 2,19 miliarde de lei”, precizează Ministerul Finanţelor Publice.
După primele două luni ale anului trecut, execuţia bugetului general consolidat indica un deficit de 0,73% din PIB, respectiv 8,3 miliarde de lei.