Nazare îl atacă pe Cîțu după ce a fost revocat. El îl acuză pe premier de iresponsabilitate și susține că a fost demis pentru că a rămas neutru în lupta din PNL

08 07. 2021
Nazare Citu

Nazare a ținut astfel să-i răspundă lui Cîțu, care a motivat remanierea prin faptul că la Ministerul Finanțelor sunt foarte multe proiecte întârziate.

„Sunt câteva lucruri care trebuie corectate. Am la Corpul de control câteva lucruri, în urma cărora Corpul de control s-ar putea să meargă la Ministerul Finanţelor, dar voi comunica dacă aceste lucruri se vor întâmpla în perioada următoare”, a declart Cîțu dimineată.

Replica fostului ministru a venit pe Facebook, Nazare acuzându-și fostul șef în primul rând de iresponsabilitate, pentru că i-a cerut demisia chiar înainte ca România să lanseze o emisiune de eurobonduri.

„Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, menționând că dacă nu demisionez, îmi va cere remanierea. O demisie, înaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat condițiile pe care România le-ar fi putut obține pe piețele externe, condiții și așa vitrege”, a scris Alexandru Nazare pe pagina sa de Facebook.

Citește și: https://www.economica.net/citu-l-a-revocat-pe-nazare-din-functia-de-ministru-de-finante_521044.html

El susține că chiar în timpul negocierilor a primit apeluri insistente de la Cîțu să demisioneze și că i-a răspuns de abia după ce a fost finalizată operațiunea. Din perspectiva fostului ministru, nu ar fi existat motive legate de performanțele sale pentru care ar fi trebuit să demisioneze, lucru pe care l-ar fi recunoscut și Florin Cîțu.

„Ieri, în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obținute și reflectate în execuția bugetară și evaluările instituțiilor financiare internaționale, luând în calcul și modul în care permanent a apreciat activitatea mea și a colegilor din Ministerul Finanțelor, nu consider că aș avea vreun motiv sa îmi asum o demisie atât timp cât am apărat cu onestitate și bună credință interesele financiare ale României”, a mai precizat Nazare.

El i-a cerut lui Cîțu să pună demisia sa în discuție în fata Partidului Național liberal.

„I-am spus domnului Florin Cîțu să pună în discuție decizia legată de evaluarea și retragerea mandatului meu în forurile de decizie ale PNL, conform protocolului asumat în coaliție. Astăzi, înainte de ședința de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menționat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu “echipa””, a adăugat fostul ministru.

Nazare explică demiterea sa ca fiind determinată de refuzul de a-l susține pe Cîțu în bătălia internă din PNL, susținând că o atitudine înțeleaptă pentru un ministru de Finanțe ar fi fost neutralitatea.

„Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziției de ministru de Finanțe, este cea mai înțeleaptă în raport cu interesele românilor, cu țintele asumate de România și cu imaginea PNL”, și-a continuat Alexandru Nazare seria acuzelor.

El a negat că ar fi existat întârzieri în activitatea sa de ministru și nu a uitat să precizeze că a îmbunătățit performanțele și a îndreptat greșelile predecesorului său din acestă funcție, actualul premier Florin Cîțu.

Citește și: https://www.economica.net/citu-ar-putea-sa-l-remanieze-pe-ministrul-finantelor-alexandru-nazare-surse_521020.html

„Țin să menționez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanțelor, așa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate și am inițiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath.
Am mărit, în negociere cu Comisia Europeană, suma alocată Ministerului de Finanțe prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 mil EUR și am dublat numărul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. În plus, am adăugat și reforme proiectelor de investiții.

Spre exemplu, astăzi avem 90.000 de case de marcat conectate pentru că am demarat o aplicație nouă în luna ianuarie, care este funcțională. Numai dacă acest proiect este finalizat cu succes până la sfârșitul anului, așa cum am planificat, va avea efecte de minim 10% în creșterea colectării TVA. Aplicația demarata în 2020, de ministrul Finanțelor de atunci, încă nu este funcțională”, a mai declarat Nazare.