Nazare: Ministerul Transporturilor a finalizat la timp toate lucrările la Podul Calafat – Vidin
„Toate aceste aspecte au fost semnalate în scris de către Ministerul Transporturilor din România atât în raport cu partea bulgară cât şi cu CE, respectiv comisarul Hahn. Lipsa de reacţie în raport cu Comisia Europeană poate conduce şi în acest caz (ex-ISPA, termen decembrie 2012) la corecţii atât pentru România cât şi pentru Bulgaria. Partea bulgară nu poate invoca lipsa întâlnirilor, dat fiind că sunt organizate regulat, aceasta fiind procedura ISPA firească”, a explicat fostul ministru.
Acesta a precizat că, în cazul în care Ministerul Transporturilor nu reacţionează, vom fi „probabili puşi în situaţia să suportăm nişte corecţii pentru care nu suntem responsabili”.
România şi-a îndeplinit toate angajamentele legate de construcţia podului Calfat-Vidin, care este finalizată de circa un an de zile pe partea românească, dar şi în ceea ce priveşte compania care va administra podul, după ce acesta va fi dat în folosinţă de partea bulgară, a declarat vineri, Septimiu Buzaşu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
„România şi-a îndeplinit toate angajamentele luate în ceea ce priveşte aceste proiecte. Noi am terminat de circa un an lucrările la partea românească, plătim chiar sume importante pentru conservare şi pază. Dar am dori mai multă flexibilitate de la partea bulgară în ceea ce priveşte compania care va administra podul, deoarece aici ne-am lovit de o lipsă de înţelegere din partea vecinilor noştri. Practic, noi am făcut tot ce trebuia, am participat la negocieri cu partea bulgară, am trimis pe circuitul de avizare memorandumul privind componenţa românească a unei comisii de negociere cu partea bulgară pentru aceste probleme”, a spus secretarul de stat din Ministerul Transporturilor.
Partea bulgară acuză România de blocarea accesului Bulgariei la fondurile europene, una dintre probleme fiind cea a Podului Calafat-Vidin, acolo unde partea bulgară, deşi nu a terminat lucrările, afirmă că partea română este vinovată de întârzierea formării companiei mixte care va administra podul.
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor susţin că partea bulgară a dat dovadă de inflexibilitate în ceea ce priveşte stabilirea sediului şi a modului în care vor fi administrate veniturile din taxa de pod, însă aceste discuţii pot fi duse la bun sfârşit până la finalul anului, lucru care nu se poate spune despre finalizarea lucrărilor, ce revine în sarcina părţii bulgare.
Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, îşi exprima, în vara acestui an, cu ocazia unei vizite la şantier, speranţa că podul rutier şi feroviar dintre Calafat şi Vidin va fi finalizat în luna noiembrie. Premierul bulgar i-a promis comisarului că podul va fi gata la termenul stabilit, dacă vremea va permite să fie depuse ultimele straturi de asfalt. Boiko Borisov le-a cerut constructorilor să se grăbească, deoarece comisarul Hahn vrea să traverseze Dunărea pe noul pod la 1 ianuarie 2013.
„Acest pod a fost un proiect eşuat, dar împreună cu colegii români am reuşit să-l salvăm şi va fi finalizat în curând”, a spus atunci Borisov.
Cele două ţări au reuşit obţinerea, de la Comisia Europeană, a extinderii termenului în care trebuie finalizat podul Calafat-Vidin până în noiembrie 2012, pentru a nu se pierde fondurile ISPA alocate proiectului.
Întrebat dacă finanţarea europeană a proiectului va fi în pericol în cazul în care podul nu va fi gata în noiembrie, Tomislav Doncev, ministrul responsabil cu fondurile europene din Bulgaria, declara în iulie că acest termen limită nu mai poate fi prelungit. „De aceea noi vom face tot posibilul ca să finalizăm podul până în noiembrie”, a spus Doncev.
În acelaşi timp, secretarul de stat în Ministerul român al Transporturilor şi Infrastructurii, Valentin Preda, declara că podul Calafat-Vidin nu poate fi finalizat mai devreme de ianuarie 2013 din cauza întârzierilor părţii bulgare. „Dacă vremea ne va permite, acest pod va fi gata în ianuarie 2013. Nu este vina părţii române (n.red. – această întârziere), ci a vecinilor şi prietenilor bulgari, care spun că trebuie realizată conexiunea la reţeaua de înaltă tensiune. Noi am executat în proporţie de 90% partea de infrastructură rutieră şi în proporţie de 88% pe cea de infrastructură feroviară”, a spus Preda, la Calafat.
Podul Calafat-Vidin, al doilea care leagă malurile bulgăresc şi românesc ale Dunării, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costul construcţiei, care până în anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro până la finalizarea proiectului.