Piraeus Bank, care înainte de criza financiară din 2009 ocupa poziţia a patra pe piaţa bancară elenă, şi-a mărit de peste trei ori activele în ultimul deceniu, prin preluarea mai multor bănci.
În urma vânzării diviziei turce Finansbank către Qatar National Bank, activele totale ale NBG au scăzut la 83,8 miliarde de euro, sub cele ale Piraeus, de 87,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de bănci.
NBG, la care fondul elen de stabilitate financiară deţine o participaţie de 40%, după recapitalizarea din 2015, a anunţat pentru trimestrul patru pierderi nete de 889 de milioane de euro, după un rezultat negativ de 195 milioane de euro în trimestrul al treilea, excluzând activele şi profiturile operaţiunilor vândute, potrivit Reuters.
În trimestrul patru al anului 2014, NBG a raportat pierderi de 1,11 miliarde de euro, din cauza provizioanelor pentru credite neperformante de 1,47 miliarde de euro.
NBG a convenit la sfârşitul lunii decembrie vânzarea participaţiei de 99,8% la Finansbank , către Qatar National Bank, pentru 2,75 miliarde de euro, în cadrul măsurilor de reducere a deficitului de capital.
Provizioanele pentru creditele neperformante din Grecia au urcat în trimestrul al patrulea la 671 de milioane de euro, de la 232 de milioane de euro în 6trimestrul precedent.
La nivel de grup, rata creditelor neperformante a crescut la 33,1% din total, faţă de 33% în septembrie.
Împrumuturile de la Banca Centrală Europeană şi de la Banca Greciei au scăzut la 24 de miliarde de euro, de la 25,6 miliarde de euro în trimestrul al treilea.
Cele mai mari patru bănci elene, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.