NBG analizează mai multe oferte pentru divizia sa de private equity

Economica.net
24 06. 2014
national_bank_of_greece_08635600_22948800

Operaţiune a face parte din strategia NBG de a vinde activele care nu sunt importante, pe măsură ce liderul pieţei bancare din Grecia implementează un plan de restructurare destinat consolidării bilanţului.

‘Am trecut la cea de-a doua etapă a procesului de vânzare’ a declarat Christodoulou. ‘Cel mai probabil se va ajunge un acord până la finele lunii septembrie’ a mai spus Christodoulou.

Acesta nu a precizat câţi ofertanţi au mai rămas în cursă, dezvăluind doar că este vorba despre un sfert dintre cei care şi-au manifestat iniţial interesul.

Cu sediul la Londra, divizia de private equity a NBG gestionează active în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro şi a fost scoasă la vânzare în luna ianuarie a acestui an.

De asemenea, Petros Christodoulou a mai spus că NBG ar putea lansa în curând o nouă emisiune de obligaţiuni după ce în luna aprilie a lansat o emisiune de 750 de milioane de euro.

‘Dacă vom considera că există piaţă, că nu există concurenţă cu obligaţiunile pe care le-am plasat, am putea intra pe piaţă mult mai curând decât în lunile următoare’, a spus Christodoulou.

Toate cele patru mari bănci greceşti, NBG, Piraeus, Eurobank şi Alpha, au revenit pe pieţele de capital în ultimele luni pe măsură ce investitorii internaţionali au devenit mai optimişti cu privire la perspectivele de relansare ale economiei greceşti.

În schimb, directorul NBG pentru strategie şi cercetare, Paul Mylonas, a apreciat că banca grecească nu va putea să utilizeze noul program de credite ieftine în valoare de 400 de miliarde de euro demarat de Banca Central Europeană pentru creşterea creditării. Programul, denumit TLTRO, permite băncilor să împrumute bani pentru o perioadă de patru ani la costuri fixe scăzute astfel încât să poată acorda mai multe credite.

‘Problema cu băncile greceşti este că le lipsesc garanţiile eligibile pentru BCE’, a spus Mylonas. Băncile comerciale pot împrumuta bani de la BCE dacă au garanţii de genul obligaţiuni sau alte active. ‘Alte bănci europene vor avea oportunitatea de a împrumuta mai mult şi în consecinţă va fi mai multă lichiditate, ar putea avea un impact secundar care ar putea să fie important pentru Grecia. Direct nu credem că va exista un impact’ a spus Mylonas.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).