NBG: Băncile din Grecia sunt afectate de întârzierea publicării rezultatelor testelor de stres
Grecia negociază cu reprezentanţii FMI, UE şi BCE pentru a reduce nivelul capitalului pe care principalele patru bănci elene trebuie să-l pună deoparte pentru a acoperi potenţialele pierderi de pe urma creditelor neperformante. Întârzierea creditării ar putea împiedica aşteptata revenire pe creştere a economiei în 2014, a avertizat Petros Christodoulou.
Acesta a apreciat că ‘băncile sunt inima economiei şi, dacă inima nu asigură lichidităţi economiei, aceasta se va confrunta cu dificultăţi’.
Petros Christodoulou a explicat că băncile se bazează pe informaţiile din presă referitoare la testele de stres care s-au finalizat anul trecut. Aceste informaţii arată că necesarul de capital este între 4,5 miliarde de euro, cât sugerează consultanţii companiei BlackRock, şi 15 miliarde de euro, sumă sugerată de FMI.
‘Ţinând cont că nu ştim rezultatele testelor de stres derulate de BlackRock, băncile din Grecia şi economia sunt victimele acestei situaţii’, a apreciat oficialul NBG.
Reprezentanţii Băncii Centrale a Greciei au refuzat să anunţe când vor fi publicate rezultatele testelor de stres, dar surse anonime consideră că ele vor fi cunoscute în martie.
Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia – National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank – sunt verificate pentru a se vedea dacă pot face faţă unor viitoare şocuri, după încheierea procesului de recapitalizare din această vară, în valoare de 28 miliarde de euro.
Luna trecută, guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, George Provopoulos, a avertizat că instituţiile elene de creditare vor avea nevoie, probabil, de noi capitaluri după publicarea testelor de stres.
Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite.
Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), vehiculul care se ocupă de recapitalizarea principalelor bănci elene, a cheltuit până acum 38 de miliarde de euro pentru susţinerea sistemului bancar şi în prezent mai dispune de opt miliarde de euro pentru a acoperi orice deficienţe de capital care vor fi scoase în evidenţă de ultimele teste de stres.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.