Neagu, BNR: Din 800.000 de firme doar 2.600 sunt de succes. Peste 90% din firmele din România au o creștere cu mult sub avansul PIB
”Ne-am uitat la toți indicatorii celor 800.000 de firme din România. Din 2007 și până în prezent doar 2600 de firme, cele mai multe IMM-uri, nu companii foarte mari, au reușit să crească, să evolueze de la o companie mică, la una medie sau chiar una mare”, arată Florian Neagu, director Directia Stabilitate din BNR.
Oficialul BNR arată că această analiză oferă trei lecții sunt foarte importante pentru mediul de business românesc. Prima lecție este că toate cele 2.600 de companii sunt conduse de antreprenori cu studii superioare. Calitatea studiilor celor care o conduc se vede astfel și în reușita companiei.
”Cea de-a doua lecție, și probabil cea mai impăortantă este faptul că aceste companii au depus toate eforturile să-și păstreze bilanțurile în ordine, indiferent de ciclul economic, bun sau rău prin care trecea societatea. Astfel, atunci când ciclul economic era favorabil, acești antreprenori nu s-au angajat în cheltuieli inutile, ci în investiții care să îi ajute în viitor. Când climatul economic era nefavorabil, ei s-au chinuit să păstreze lichiditatea firmei nealterată, profitabilitatea firmei și cifra de afaceri a acesteia să rămână în aceeași parametri”, a comentat Florian Neagu.
Cea de-a treia lecție oferită de cele 2.600 de societăți cu evoluție favorabilă în economie este existența unui partener care să asigure finanțarea business-ului. ”Absolut toate aceste firme au avut un partener creditor: o bancă, un IFN sau piața de capital. Doar așa au reușit. De aceea, colaborarea între mediul de business și cel financiar este vitaă”, spune Neagu.
Cu toate acestea, firmele din economia românească sunt pe ultimul loc la creditare bancară în UE. Pe primul loc în România și invers proporțional cu UE este creditul comercial, urmat de finanțarea acordată de acționarii sau administratorii firmei.
În acest context, Florian Neagu arată că, valoarea de creștere economică nu se reflectă deloc în creșterea activității și profitabilității firmelor. Asrtfel, ”dacă avem o creștere economică de 3%, reflexia ei în profitabilitatea firmelor este inferioară. Circa 90% din companiile analizate arată că la această creștere economică, ele au obținut o creștere inferioară, sub 2% sau chiar mai jos”.
Cu toate acestea, BNR a identificat 100 de companii mature, companii a căror deviație poate reprezenta risc sistemic și pe care le supraveghează. Oficialul BNR nu a dorit să spună despre ce companii este vorba.