PDL a depus, miercuri, 27 iunie, sesizările privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse de Parlament Legii referendumului şi Legii Curţii Constituţionale, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul PDL Daniel Buda, preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor..
„Apreciem că nu e normal să fie scoase de sub controlul Curţii Constituţionale hotărârile Parlamentului câtă vreme legile şi ordonanţele adoptate de Parlament sunt supuse controlului Curţii Constituţionale. Vorbim de acte juridice care produc efecte şi atunci e normal să fie supuse unui filtru al Curţii Constituţionale”, explica Daniel Buda.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 26 iunie, în calitate de for decizional, cu 187 de voturi „pentru”, 56 „împotrivă” şi 5 abţineri, proiectul care modifică Legea referendumului şi instituie demiterea preşedintelui, la referendum, prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.
Proiectul schimbă condiţia de validare a referendumului de demitere a preşedintelui din întrunirea votului majorităţii alegătorilor înscrişi în listele electorale în votul majorităţii celor prezenţi la urne.
De asemenea, Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat, în 25 iunie, cu 70 de voturi „pentru”, patru abţineri şi 18 voturi „împotrivă”, proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale.
În 4 iulie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care elimină hotărârile Parlamentului dintre actele asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională. „Ordonanţa de Urgenţă este constituţională, nu afectează drepturile constituţionale ale Curţii Constituţionale, nici structura Curţii Constituţionale. Este o ordonanţă de urgenţă care stabileşte drepturile CC cele care sunt prevăzute în Constituţie. Niciuna dintre puterile Curţii nu dispare, dar una dintre puterile Parlamentului revine în drepturile sale”, a explicat Valeriu Zgonea, noul preşedinte al Camerei, numit după ce Roberta Anastase a fost revocată din funcţie.
În 5 iulie, Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi.
Ordonanţa prin care Guvernul modifică Legea referendumului prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul țării, ale cetăţenilor participanţi, arătându-se că modificarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, afirma că Guvernul a eliminat astfel o discriminare care aducea „atingeri grave” drepturilor cetăţeneşti cu referire la articolul 16 din Constituţie, în sensul că se creează discriminări pozitive pentru anumite persoane în cadrul unui referendum naţional.
Vineri, 6 iulie, chestorul Senatului Dan Radu Ruşanu a anunţat că Biroul Permanent a aprobat intrarea Ordonanţei privind referendumul în procedură parlamentară, urmând a primi aviz şi raport de la Comisii în august şi a se convoca o nouă sesiune extraordinară pentru votul final.
Ruşanu a precizat că Ordonanţa de urgenţă a intrat în procecdură parlamentară, deci este în vigoare.