Necuvântătorii şi migratorii din Parlamentul României
Au vorbit despre responsabilitate politică şi sancţionarea migraţiei politice, dar când a fost vorba de practică şi-au uitat subit cuvintele.
Un proiect de lege care sancţiona migraţia politică a fost respins în acest mandat. Prin urmare, cu libertate legală şi principială, nu mai puţin de şapte parlamentari s-au plimbat de la un partid la altul în cele trei luni cât a durat sesiunea trecută. Vorbim despre patru deputaţi şi trei senatori. Un caz special îl constituie Mircea Geoană care a fost forţat să devină independent prin excluderea din PSD. Per total, din 2008 până acum, nu mai puţin de 55 de aleşi se plimbaseră dintr-o barcă politică în alta.
Restul de şase au lăsat un partid pentru altul: deputaţii Marin Bobeş (de la PDL la PSD), Mihail Boldea (de la PDL la UNPR), Tudor Ciuhodaru (de la PC la UNPR) şi Nicolae Stan (de la UNPR la PSD) şi senatorii Avram Crăciun (de la PSD la UNPR) şi Ion Vasile (de la PSD la UNPR, via PC).
Efortul de debarcare a lui Geoană de la conducerea Senatului a fost şi cauza trecerii fără dezbatere de această Cameră a aproape 100 de propuneri legislative. În cealaltă cameră, deputaţii au fost mai harnici şi mai fără probleme, astfel că doar 25 de proiecte le-au „scăpat” dezbaterii.
Vorbăreţii Parlamentului în perioada septembrie – decembrie 2011 s-au dovedit a fi fostul independent şi proaspăt uneperist Tudor Ciuhodaru, care a tulburat liniştea din Camera Deputaţilor de nu mai puţin de 143 de ori în doar trei luni, şi senatorul PSD Adrian Ţuţuianu care, însă, a luat cuvântul de numai 57 de ori.
Şi, ca în orice sesiune şi legislatură, au existat şi necuvântători: şapte aleşi care nu au reuşit să spună decât „jur” la început de mandat. În rest, tăcere mormântală. Toţi sunt deputaţi: Răzvan Ţurea (UNPR), Claudiu Ţaga (UNPR), Ştefan Seremi (PDL), Constantin Mazilu (UNPR), Stelian Ghiţă Eftemie (PDL), Sorin Buta (PDL) şi Florin Anghel (PDL).
Deşi mai locvace decât colegii lor de la Camera Deputaţilor, sunt şi câţiva senatori cu o prezenţă foarte discretă. Astfel, Anghel Iordănescu (UNPR) a luat cuvântul doar de două ori, în timp ce Constantin Cibu (UNPR) şi Tudor Panţuru (PDL) au deschis gura de la microfonul sălii de plen de patru ori.