Negociatorul PE pentru Brexit: Încă există probleme majore nerezolvate privind drepturile cetăţenilor
Discuţiile între UE şi Marea Britanie avansează lent, iar Verhofstadt a estimat că garanţiile oferite de Londra privind statutul post-Brexit al cetăţenilor europeni de pe teritoriul britanic sunt insuficiente.
Premierul britanic Theresa May a afirmat în mai multe rânduri că cele două părţi sunt foarte aproape de un acord.
”Nu recunoaştem informaţiile care sugerează că un acord cu privire la drepturile cetăţenilor este aproape finalizat. Încă există probleme majore care trebuie să fie rezolvate”, a insistat liderul grupului liberal din Parlamentul European.
Guvernul britanic a anunţat marţi că majoritatea cetăţenilor UE care trăiesc în prezent în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în ţară după finalizarea Brexitului, în martie 2019.
Detaliind planurile pentru un program de înregistrare a cetăţenilor comunitari, Departamentul pentru ieşirea din Uniunea Europeană şi Ministerul de Interne au afirmat că cetăţenii UE vor beneficia post-Brexit de o perioadă de graţie de doi ani în care pot aplica pentru obţinerea statutului de rezident. Statutul legal şi drepturile cetăţenilor UE reprezintă aspecte-cheie în procesul complicat al ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar.
În prezent în Marea Britanie trăiesc aproximativ 3 milioane de cetăţeni din state membre UE.
Cei care se vor ocupa de procesarea cererilor vor avea o anumită flexibilitate de a lua decizii, ceea ce înseamnă că aceste cereri nu ar trebui respinse în cazul unor detalii minore, şi majoritatea celor care vor aplica vor primi statutul de rezident. Costul depunerii unei solicitări nu ar trebui să-l depăşească pe cel al unui paşaport britanic şi cetăţenii UE vor beneficia de asemenea de dreptul de a face recurs dacă cererea le va fi respinsă.