Numirea noului președinte ASF, care îl va înlocui pe Leonardo Badea, plecat la BNR, mai așteaptă cel puțin două săptămâni. „A fost o decizie luată de toți liderii de grup. Discuțiile pe tema viitorului președinte ASF continuă. Sunt implicate toate partidele”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu. Menționăm că, în ultimele două luni, senatorul Daniel Zamfir, cunoscut pentru legile antibănci și proconsumatori promovate în Parlament, a desfășurat o campanie în toată regula, lăsând de înțeles că este sprijinit de PSD pentru postul de președinte ASF. Despre intențiile lui Zamfir ECONOMICA.NET a scris în premieră.
Pe de altă parte, surse politice ne-au declarat că negocierile s-au lărgit în ultima perioadă și nu mai este vizat doar postul de președinte, în prezent vacant, ci și alte posturi din Consiliul ASF. Se ia în calcul, afirmă sursele citate, inclusiv demiterea unora dintre membrii actuali sau chiar a întregului Consiliu, deși aceștia nu se află nici la jumătatea mandatului. A fost luată în discuție inclusiv ruperea ASF în cele trei structuri din care a fost format, adică reînființarea unor organisme separate de supraveghere pentru piața asigurărilor, piața de capital și pensiile private. Această din urmă variantă a făcut și obiectul unei inițiative legislative respinse până la urmă. Totuși, ruperea ASF este un scenariu cu probabilitate mică de a se întâmpla.
În ultimele luni, două dintre piețele supravegheate de ASF traversează perioade dificile. În cazul pieței de capital, supravegheată din ASF de către vicepreședintele Gabriel Grădinescu, au existat inclusiv acuzații de natură penală din zona SIF-urilor.
Chiar mai tensionată este situația pe piața asigurărilor, supravegheată de către vicepreședintele Cristian Roșu. Aici s-a ajuns la faza în care Parlamentul a solicitat instituției să elaboreze un plan pentru modificarea legii RCA, în așa fel încât să poată fi rezolvat conflictul deschis dintre firmele de asigurare pe de-o parte și service-uri și unele organizații ale transportatorilor, pe de altă parte. Asigurătorii afirmă că service-urile practică tarife prea mari pentru reparații, în timp ce service-urile, susținute de unele asociații de consumatori și ale transportatorilor, spun că marii jucători de pe piața RCA nu achită la timp și integral daunele.
AICI puteți citi despre setul de schimbări la care ASF lucrează, la cererea parlamentarilor
AICI despre evoluția conflictului dintre firmele de asigurare RCA și service-uri
PNL, aflat acum la guvernare, nu are niciun om în Consiliul ASF. Daniel Zamfir, atacat frontal de Ludovic Orban. Rolul lui Victor Ponta ar putea fi decisiv, într-un schimb cu o poziție la Curtea de Conturi
În acest moment, cotat cu șansele cele mai mari pentru poziția de președinte ASF este Nicu Marcu, vicepreședinte al Curții de Conturi. Numele său este vehiculat atât în zona politică cât și în piețe și în zona supravegherii. De altfel, el a apărut pe tapet încă de la finalul lui 2019, însă evenimentele ulterioare, în principal epidemia de Coronavirus, au amânat procedura pentru numirea unui șef ASF. Fost deputat USL din partea PNL, Marcu are susținere în zona liberalilor, dar și în cea a ALDE. El are avantajul că este și specialist în domeniul financiar, profesor la ASE și om cu experiență în control, la Curtea de Conturi.
În plus, Marcu are avantajul poziției pe care o deține în prezent, vânată de mai mulți politicieni importanți. De altfel, concomitent cu procedura de numire a șefului ASF se desfășoară și procedura de numire a conducerii Curții de Conturi. Aici intervine și fostul premier, Victor Ponta, care și-ar dori actuala poziție a lui Marcu pentru Ilie Sârbu, socrul său. Partidul lui Ponta, Pro România, s-a apropiat mult de PSD după venirea la conducere a lui Marcel Ciolacu și are și un rol în structurarea balanței de forțe din Parlament. Postul de vicepreședinte al Curții de Conturi îl dorește și președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău.
Contracandidatul lui Marcu și, de altfel, singurul care și-a anunțat deschis intențiile, este Daniel Zamfir. Totuși, PSD, ca partid, sau președintele său, Marcel Ciolacu, nu au transmis niciodată că îl susțin pe Zamfir. Acesta beneficiază, totuși, de sprijin important din anumite zone ale partidului, așa cum a și declarat.
Pe de altă parte, actualul Consiliu ASF are o structură care nu mai reflectă întocmai balanța de forțe din zona politică, așa cum se întâmplă de obicei. Practic, PNL, partid care este la guvernare și a cărui susținere parlamentară a crescut față de momentul alegerii Consiliului (în primăvara lui 2019) nu are niciun om în Consiliu. Toți membrii actuali au fost susținuți fie de PSD, fie de ALDE, partide care dominau în acel moment și Parlamentul și care dețineau și guvernarea.
În aceste condiții, cu atât mai mult PNL își va dori o poziție în ASF. Premierul Ludovic Orban a și făcut referiri directe la aceste intenții, atacându-l frontal pe Daniel Zamfir și afirmând că PNL va intra la negocieri cu celelalte partide pentru conducerea ASF.
Afirmațiile lui Orban și răspunsurile lui Zamfir, AICI.
Reamintim că procedura de numire a Consiliului ASF este una eminamente politică. Numele agreate rezultă din negocieri care reflectă, în general, structura de forțe din Parlament. Audierile candidaților și votul în plen au mai degrabă o valoare formală, iar cerințele pentru candidați sunt minimale, mai ales că o decizie a Curții Constituționale a statuat că experiența politică în comisii de specialitate poate fi asimilată experienței în zona financiară.