Fondul Monetar Internaţional /FMI/ a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015.
‘România nu îşi poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (…) Mandatul meu este de a nu coborî sub 1,4%, care oricum este prea mic şi prea apăsător pentru situaţia României de azi. Orice discuţie sub 1,4% este inacceptabilă. Dacă s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o îngenunchere definitivă a economiei româneşti’, a declarat vineri ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, la Antena 3.
El a precizat că solicitarea FMI pentru un deficit bugetar mai mic a fost avansată în cursul discuţiilor tehnice, care au avut loc în noaptea de joi spre vineri.
‘Am fost informat de echipa tehnică de la minister că azi noapte, în cadrul discuţiei tehnice, FMI ar fi introdus în discuţie acest element nou, pe care noi nu-l ştiam, acela de a lua în calcul discrepanţele istorice (dintre deficitul calculat pe cash şi cel calculat pe metodologia ESA – care ia în calcul şi angajamentele de plată – n.r.)’, a spus Vâlcov.
Potrivit ministrului delegat pentru Buget, diferenţa între solicitarea FMI şi nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 – 4 miliarde lei, care ar trebui tăiaţi din buget, de la investiţii publice.
Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene.