Negocierile de la Moscova dintre marile puteri şi Iran, în impas

Negocierile dintre marile puteri şi Teheran privind controversatul program nuclear iranian continuau marţi la Moscova, fără ca părţile să înregistreze progrese sau să recurgă la concesii, dar încercând să prevină un eşec total al reuniunii începute luni în capitala rusă.
Economica.net - mar, 19 iun. 2012, 17:03
Negocierile de la Moscova dintre marile puteri şi Iran, în impas

„Negocierile s-ar fi încheiat cu un eşec, dar a apărut declaraţia comună a lui Vladimir Putin şi Barack Obama. În Mexic s-a afirmat că problema nucleară iraniană trebuie soluţionată pe cale diplomatică – un semnal direct negociatorilor de la Moscova că trebuie să caute o ieşire din situaţie”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Centrului rus pentru studierea Iranului contemporan, Radjab Safarov.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au cerut luni Iranului să-şi respecte „în totalitate” obligaţiile şi să demonstreze caracterul paşnic al programului său nuclear, în timp ce negocierile cu Teheranul stagnează.

Runda de consultări de la Moscova s-a întrerupt la ora locală 14,00 (15,00 ora României), dar grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), condus de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi delegaţia iraniană, reprezentată de Said Jalili, au convenit, în cele din urmă, să continue negocierile, considerate de comunitatea internaţională drept „ultima şansă pentru Iran”.

Potrivit directorului Centrului rus pentru studierea Iranului contemporan, Radjab Safarov, Occidentul şi-a propus ca la discuţiile de la Moscova să forţeze Teheranul să facă unele concesii, dar delegaţia iraniană îşi apără în continuare poziţia, argumentând că dezvoltă un program nuclear civil, la care are dreptul.

Teheranul consideră că, pe fondul embargoului impus de UE asupra importului de petrol iranian, orice concesie a sa ar fi interpretată de Occident drept „o slăbiciune” şi că marile puteri „vor folosi momentul pentru a-şi înăspri poziţiile”, a adăugat Radjab Safarov.

În opinia sa, principalul scop urmărit de Occident prin intensificarea presiunilor asupra Iranului este schimbarea regimului de la Teheran. „Pentru ca poporul iranian să rezolve singur această problemă /să înlăture actuala conducere/, trebuie creată atmosfera necesară, dată de o situaţie economică dificilă, de activizarea opoziţiei interne”, a explicat Safarov.

El a estimat că negocierile de la Moscova se vor încheia fără un rezultat concret, dar cu o declaraţie „că, în unele privinţe, părţile şi-au armonizat poziţiile, că negocierile vor continua”. „Negociatorii pot afirma că au nevoie de timp pentru a studia propunerile părţii iraniene, dar nu va exista un rezultat concret”, a adăugat Radjab Safarov.

Insuccesul negocierilor de Moscova ar putea antrena tensiuni pe piaţa financiară, ca urmare a riscului majorării preţului la petrol şi a pericolului unui conflict în Orientul Mijlociu, având în vedere că Israelul a ameninţat cu atacarea instalaţiilor nucleare ale Iranului, dacă dialogul diplomatic eşuează.

„Noi nu am venit la Moscova doar pentru discuţii. Am venit la Moscova pentru o decizie, dar considerăm că partea adversă nu este gata să ia o decizie”, le-a declarat jurnaliştilor un diplomat din delegaţia iraniană, sub protecţia anonimatului.

Iranul continuă să susţină că programul său nuclear are doar scopuri civile, dar marile puteri cer Teheranului să oprească îmbogăţirea uraniului la un nivel apropiat de cel necesar pentru obţinerea armei nucleare.

Poziţiile Iranului şi ale puterilor internaţionale la negocierile de la Moscova sunt dificil de reconciliat, declara luni ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov.

Te-ar mai putea interesa și
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene. Din totalul......
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...