Părţile au convenit în special asupra implementării reformei securităţii sociale, care va permite în perspectivă guvernului de la Belfast să beneficieze de o autonomie fiscală deplină. Documentul prevede de asemenea şi instituirea unor noi mecanisme de investigare a violenţelor intercomunitare între protestanţii unionişti şi republicanii catolici, care durează de peste trei decenii şi s-au soldat cu circa 3.500 de morţi.
În schimb, negocierile nu au lămurit unele chestiuni simbolice, precum manifestaţiile protestante şi folosirea drapelelor, care degenerează frecvent în violenţe.
‘Evident că fiecare ne-am fi dorit un acord mai global şi mai complet, dar chiar şi aşa acum am realizat mai multe ca niciodată’, a apreciat premierul nord-irlandez Peter Robinson.
Datorită acestui acord, ‘părţile vor putea de acum înainte să înceapă soluţionarea principalelor chestiuni rămase nerezolvate după acordul de la Belfast’, din anul 1998, a afirmat la rândul său premierul David Cameron. El a vorbit şi despre ‘un angajament financiar important pentru mai multă prosperitate, stabilitate şi securitate economică în Irlanda de Nord’, declaraţie ce ar putea fi o confirmare a ajutorului de 2 miliarde de lire sterline (2,55 miliarde de euro) promis de guvernul de la Londra