Negocierile dintre KMG International şi sindicatele de la rafinăria Petromidia s-au încheiat cu un acord

KMG International, Rompetrol Rafinare şi reprezentanţii sindicatelor din cadrul rafinăriei Petromidia au ajuns, joi, la un acord, după mai multe runde de negocieri pe marginea Contractului Colectiv de Muncă, iar toate procesele de lucru se efectuează în condiţii normale, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 23 iun. 2016, 18:01
Negocierile  dintre KMG International şi sindicatele de la rafinăria Petromidia s-au încheiat cu un acord

‘Compania informează publicul şi partenerii că toate procesele de lucru sunt efectuate în condiţii normale şi operaţiunile de rafinare nu au fost afectate în timpul perioadei dialogului cu privire la viitorul statut al Contractului Colectiv de Muncă. Rezultatele pozitive ale discuţiilor au fost obţinute într-o perioadă dificilă pentru Grup şi pentru Rompetrol Rafinare, în contextul deciziilor luate de autorităţile române privind sechestrul asupra activelor, dar KMG International continuă să acţioneze ca o entitate responsabilă faţă de angajaţii săi, un investitor de încredere în economia românească şi pentru comunităţile din România’, afirmă KMG International, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în prezent, KMG International, Rompetrol Rafinare şi sindicatele sunt în acord cu privire la etapele viitoare necesare pentru a susţine operaţiunile rafinăriei şi pentru a asigura operaţiunile companiei şi Grupului în viitor, ‘cu beneficii pentru ambele părţi, pentru dezvoltarea afacerii şi pentru oamenii săi’.

‘Grupul a demonstrat pe parcursul anilor beneficiile aduse economiei româneşti – asigurarea de locuri de muncă pentru mai bine de 5.000 de oameni în România, precum şi contribuţii la bugetul de stat de peste 12 miliarde dolari în ultimii şapte ani şi beneficii operaţionale pentru 3.500 de parteneri şi furnizori,’ se spune în comunicatul respectiv.

Peste 300 de salariaţi ai rafinăriei Petromidia au refuzat, joi, să intre în tura de dimineaţă, declanşând un protest spontan pe platforma petrochimică de la Năvodari, pentru a susţine solicitările sindicale de majorare a salariului.

‘Oamenii sunt supăraţi pentru că administraţia a refuzat propunerile avansate de noi încă din noiembrie 2015, pentru majorarea salariului. Pe fondul creşterii productivităţii, al creşterii profitului, sindicatul a solicitat, noi am solicitat o creştere salarială de 13%, de la 1 ianuarie 2016, având în vedere că nu au mai fost acordate creşteri salariale reale din 2010. Oferta administraţiei KazMunayGas a fost o creştere salarială de 2-3%, adică 125 de lei la salariul brut, începând cu data de 1 octombrie. Am făcut apel la reluarea negocierilor, dar ultimul mesaj transmis de administraţie a fost că oferta avansată va fi retrasă dacă nu încheiem rapid Contractul Colectiv de Muncă şi astfel s-a ajuns la acest protest spontan’, a declarat, pentru AGERPRES, Petre Tancău, liderul Sindicatului Liber ‘Petrochimistul’.

Protestele spontane de joi dimineaţă de pe platforma Petromidia nu au pus în pericol operaţiunile de producţie, care se desfăşoară în condiţii de siguranţă, se arată într-un comunicat al Grupului KMG International.

‘Grupul asigură publicul şi partenerii de afaceri că operaţiunile rafinăriei se desfăşoară în mod normal, în condiţii de siguranţă şi că protestele spontane nu au pus în pericol operaţiunile de producţie. Dar în acelaşi timp, KMG International consideră că este necesar să sublinieze faptul că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (de a menţine sechestrul instituit de DIICOT în mai 2016 – n.r.) ar putea afecta pe termen mediu şi lung planurile de dezvoltare şi investiţii ale grupului în România’, se subliniază în comunicat.

Deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, Grupul KMG International desfăşoară operaţiuni majore în rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 12 pieţe principale. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an şi cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi unicul producător de bitum si hexan, dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL şi şase depozite.

Nivelul total al investiţiilor realizate de KMG International în România din 2007 şi până în prezent se ridică la patru miliarde de dolari (inclusiv valoarea achiziţiei).

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...