Negocierile fermierilor cu Ministerul Agriculturii. Ce au obținut crescătorii de animale
Crescătorii de vaci de carne vor primi și anul acesta un sprijin de 100 de euro pe cap de animal prin sistemul de finanțare creat de UE pentru sprijinirea statelor afectate de războiul din Ucraina , a anunțat astăzi ministrul Agriculturii, Florin Barbu,
De asemenea, Ministrul spune că va modifica Planul Național Strategic pentru a putea subvenționa porumbul siloz cu o subvenție directă de 360 de euro pe hectar. Va fi astfel o creștere de 160 de euro a subvenției la porumb siloz.
Totodată, ministrul a fost de acord cu cererea fermierilor de a găsi o soluție pentru alocarea ajutoarelor naționale tranzitorii ( ANT) pentru animalele existente la o dată de referință din 2024 și nu una din trecut cum se întâmplă acum conform normelor europene în vigoare.
Spre exemplu, până acum data de referință a fost 13 ianuarie 2013 după care , de anul trecut, data de referință a fost 30 ianuarie 2018, dată de refernță care ar trebui folosită până în 2027.
Nu în ultimul rând, părțile au convenit să modifice legea nr. 204 din 24 octombrie 2008 privind protejarea exploataţiilor agricole având în vedere că s-au construit locuințe foarte aproape de ferme aflate în conservare și care ar putea relua activitatea.
„Sunt ferme care au fost constrânse să închidă sau să reducă activitatea din cauza unor construcții ce au apărut peste noapte în zone unde nu ar fi trebuit să apară”, a declarat unul dintre fermierii prezen’i la discuții.
„Vom încerca modificarea legii astfel încât printr-in studiu de impact să vedem că nu afectăm populația. Sunt foarte multe ferme în conservare pe care dorim să le activăm și cred că este și o problemă a UAT-urilor care nu trebuia să dea autorizații de construire în acele zone”,a explicat ministrul.
Fermierii au mai cerut și reluarea ajutorului de minimis pentru achiziția de juninci precum și extinderea perioadei cât timp cooperativele au facilități fiscale, respectiv impozit pe profit zero timp de zece ani pentru cooperative față de cinci ani cât este acum.
„Legea Cooperativei necesită modificări. Ne dorim să oferim facilități fiscale mult mai bune astfel încât să încurajăm cooperarea. Când ai o cantitate mai mare de carne și lapte prețul pe care îl poți obține este mai bun”, a expliat Barbu.
Totodată, ministrul a promis fermierilor din Delta Dunării că se va acorda o plată directă de 600 de euro pe ha de stuf pentru încărcătura de animale pe UMV la vaca de carnea.
„Comisia Europeană a fost notificată și ne-a dat acordul de a primi subvenție în Delta Dunării, inclusiv pentru pajiștile și terenurile arabile pe care crește stuf – o plată directă pentru fermieri”, mai sune ministrul.