„Meci nul. (…) Nici noi nu i-am convins pe ei, nici ei pe noi. Au avut o ofertă îmbunătăţită, dar departe de aşteptările noastre. Alro are o anumită particularitate, fiind un producător cu mii de angajaţi şi care plăteşte impozite, dar chiar şi aşa oferta lor a fost departe de ce am vrut noi”, a declarat pentru MEDIAFAX Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Discuţiile purtate marţi au durat patru ore şi jumătate.
Alro, companie deţinută de grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de Vitali Machitski, este cel mai mare consumator de energie electrică din România.
Compania a primit anul trecut energie de la Hidroelectrica în baza unui contract de 322,47 milioane lei, cel mai mare dintre contractele bilaterale ale producătorului de electricitate deţinut de stat.
Contractele directe de vânzare a energiei, la preţuri sub cele din piaţă, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.
Euro Insol a anunţat că vrea să găsească soluţii amiabile privind aceste contracte, prin discuţii cu beneficiarii acordurilor, menţionând însă că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.
Unul dintre contracte, cel al Euro-P.E.C. Galaţi, a fost denunţat la finele lunii iunie, din cauza datoriilor, de 37,8 milioane de lei. Contractul a provocat Hidroelectrica pierderi de 118,5 milioane lei.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.